Sernik z wiśniami i kremem adwokatowym

Sernik z wiśniami i kremem adwokatowym 

Sernik z wiśniami i kremem adwokatowym. Dziś zapraszam Was na pyszny sernik z wiśniami i kremem adwokatowym, który przygotowałam na urodziny mojej mamy. Wyjątkowa okazja, wyjątkowa osoba, dlatego też i sernik musiał wyglądać i smakować wyjątkowo. Postawiłam na sprawdzone rozwiązanie – pyszna kremowa masa z dodatkiem śmietanki, wiśnie (które tak lubi moja mama) oraz kolorowe ozdoby i krem. Wyszło pysznie, a sernik znikł ze stołu w mgnieniu oka. Polecam i Wam to pyszne ciasto bez pieczenia. Czasem wystarczy tylko kilka chwili, aby powstało coś naprawdę pysznego. Spróbujcie.

P.s. W sezonie zamiast wiśni do sernika możecie dodać np. truskawki lub inne ulubione owoce.

Bardzo przydatne rzeczy do przygotowania ciast, tortów i innych deserów na różne okazje można znaleźć w sklepie Sweet Decor. Aktualnie mamy okres komunijny, także polecam odwiedzić kategorię – ozdoby i dekoracje komunijne w tym miejscu w sklepie Sweet Decor. Poza ozdobami na komunijne torty znajdziemy tam również bardzo szeroki asortyment świetnych  lukrów i mas  do modelowania ozdób i powlekania tortów – gotowe masy cukrowe i profesjonalne lukry plastyczne). Polecam.  

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (polecam np. Wieluń Mój Ulubiony)
  • 1 mała paczka biszkoptów
  • mała miseczka wydrążonych wiśni (u mnie ze słoika, w sezonie można użyć świeżych, sprawdzą się też mrożone)
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 150 g śmietanki 30% lub 36%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • cukrowe dekorki KONFETTI MIX, chrupki ryżowe w czekoladzie MIX oraz listki czereśni – wszystkie ozdoby nabędziecie w SWEETDECOR
  • krem adwokatowy – u mnie dziś gotowe nadzienie cukiernicze (pośpiech i brak alkoholu), ale Wam polecam krem adwokatowy z przepisu poniżej

Przygotowanie:

Jak przygotować domowy krem adwokatowy?

Składniki: 0,5 litra mleka, 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 8 g cukru wanilinowego, 2 łyżki cukru, 150 ml likieru adwokat, 200 gram masła

Szklankę mleka przelewamy do garnka (ja używam dedykowany do gotowania mleka), wsypujemy oba rodzaje cukru i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki oraz żółtka (dokładnie!). Wlewamy naszą mączną mieszankę do gotującego się mleka, mieszamy aby nie było grudek. Gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wlewamy po woli likier, miksujemy. Nasz krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim babeczki lub przekładamy ciasta.

Jak przygotować sernik z wiśniami?

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm. Na dno wykładamy papier do pieczenia, zapinamy obręcz (papier powinien wystawać poza formę). Dno wykładamy biszkopcikami.

Do małego garnuszka wsypujemy 2 łyżki żelatyny, zalewamy je minimalną ilością chłodnej wody (tylko do przykrycia żelatyny). Odstawiamy do napęcznienia.

Do większej miski przekładamy cały ser, dodajemy śmietankę, krótko miksujemy. Następnie dodajemy oba rodzaje cukru, miksujemy do połączenia składników.

Garnuszek z napęczniałą żelatyną podgrzewamy dosłownie chwilę na minimalnym ogniu ciągle mieszając (podnoszę garnuszek z ognia i energicznie mieszam), następnie dolewamy mleko znów chwilkę podgrzewamy (mieszamy cały czas). Kolejno dodajemy 1 łyżkę  masy serowej (już nic nie podgrzewamy), mieszamy dokładnie, znów łyżkę masy serowej – mieszamy. I dopiero teraz dodajemy zawartość garnuszka do reszty masy serowej i miksujemy krótko do połączenia składników. Masa powinna być gładka.

Jak postępować z żelatyną wspaniale opisała autorka bloga „Moje Wypieki” (klik)

Do masy dodajemy nasze wiśnie, mieszamy.

Na spód z biszkoptów wykładamy całą masę. Wyrównujemy wierzch. Sernik wkładamy do lodówki, aby sernik stężał.

Sernik zdobimy cukrowym kolorowym konfetti, chrupkami ryżowymi i listkami. Boki ciasta zdobimy kremem adwokatowym (przekładamy go do rękawa cukierniczego i robimy małe rozetki lub inne ozdoby).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*