Sernik z mlekiem w proszku na kakaowym spodzie

Sernik z mlekiem w proszku na kakaowym spodzie Dziś zapraszam Was na pyszny sernik z mlekiem w proszku na kakaowym spodzie. Sernik jest naprawdę kremowy, dobrze wyrośnięty i dosłownie rozpływa się w ustach. Tak przygotowane ciasto sprawdzi się na każde święta, przyjęcie czy inne uroczystości. A może po prostu podacie go do popołudniowej kawy? 😉

Przepis na sernik z mlekiem w proszku jest naprawdę prosty. Podstawę smaku stanowi mleko w proszku. Ja użyłam do ciasta mleka LE ROYAL dostępnego na Kawwa.pl Uwielbiam ten produkt. Można z nim przygotować nie tylko doskonałe latte, ale też i pyszne kremy czy serniki. Spróbujcie.

Składniki:

Na spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu lub śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na sernik:

  • 1 kg sernika na sernik np. Wieluń Mój Ulubiony
  • niepełna szklanka cukru
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 1 szklanka mleka w proszku – użyłam LE ROYAL dostępnego na Kawwa.pl
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • mała szczypta soli

Przygotowanie:

Przygotowujemy blaszkę – u mnie 25 x 35 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia.

Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodajemy masło, siekamy je. Wbijamy jajko i dodajemy jogurt lub śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy dno blaszki. Blaszkę z ciastem wkładamy na 30 minut do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Wkładamy blaszkę z naszym spodem i podpiekamy spód przez około 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę serową na sernik.

Białka ubijamy z małą szczyptą soli.

 Żółtka miksujemy dokładnie z cukrem pudrem. Następnie naprzemiennie dodajemy: z 2 łyżki sera na sernik, proszek budyniowy i trochę mleka w proszku, aż do wyczerpania składników. Gdy już składniki się połączą wlewamy naszą śmietankę 30%, miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie miksując lub mieszając składniki.

Masę serową wykładamy na podpieczony kakaowy spód.

Sernik wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę ze 180 stopni na 160 stopni.

Sernik pieczemy około 60 minut. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągamy na blat, studzimy do końca, po czym wkładamy sernik do lodówki.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi