Dziś zapraszam Was na pyszny i naprawdę prosty w przygotowaniu sernik z masą makową i wiśniami. Idealny na świąteczny stół. My go uwielbiamy 🙂 Spróbujcie i Wy. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i myślę, że każdy sobie spokojnie poradzi z przepisem. Może zagości u Was na święta? 😉
Do przygotowania sernika z makiem i wiśniami użyłam sera z wiaderka Wieluń Mój Ulubiony. Polecam!
Do tego typu ciast polecam masę makową Helio
Składniki: (na tortownicę 24 cm)
- 0,5 kg sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony*
- 125 g miękkiego masła
- niespełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki)
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 puszka masy makowej Helio
- około 1/2 słoiczka wiśni z kardamonem do nabycia w Delphini
- cukier puder do oprószenia ciasta
*ja piekę na nim wszystkie serniki
Przygotowanie:
W jednej misce ubijamy białka. W drugiej miksujemy żółtka z miękkim masłem i cukrem. Następnie dodajemy łyżka po łyżce ser ciągle miksując (gdzieś pomiędzy dodajemy mąkę ziemniaczaną). Na koniec do serowej masy dodajemy ubite białka i krótko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera.
Serową masę wylewamy do wysmarowanej i wysypanej kaszą manną tortownicy. Następnie wykładamy łyżka po łyżce masę makową. Na koniec wykładamy kilka łyżeczek (u mnie około pół słoiczka) wiśni z kardamonem – wspaniale wzbogaca smak ciasta, nadaje mu lekko kwaskowatą nutę.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku (na środkowym poziomie, grzanie dół). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika – około 45-50 minut (ciasto powinno zacząć „odchodzić” ładnie od formy). Po tym czasie zostawiamy jeszcze na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Gdy ciasto przestygnie oprószamy go cukrem pudrem.
Wiśnia z kardamonem od Delphini wspaniale wzbogaciła smak ciasta. Polecam!
Smacznego
Pyszne ciacho. Wesołych Świąt, pysznych dań, cudownych prezentów, rodzinnej atmosfery i szczęśliwego Nowego Roku ?
Dziękuję i również życzę zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku 🙂