Sernik z mango (na kruchym cieście) Lubicie serniki? Jeśli tak, to ten pokochacie. Kruche ciasto na spodzie i wierzchu, pyszne mango i duża warstwa sera. Taki sernik sprawdzi się idealnie na świątecznym stole, jak i do codziennej kawy czy herbaty. Serdecznie Wam polecam mój sernik z mango (na kruchym cieście). Dziś jedynie szybkie zdjęcie całości (sernik piekłam na święta) 😉
Korzystając z okazji chciałabym życzyć Wam zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas będzie pełen radości, rodzinnego ciepła, miłości i zrozumienia. Niech nie zabraknie Wam słodyczy na stole i w sercach.
Magdalena I. „Słodkie okruszki”
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – użyłam Emix
- 250 g masła lub margaryny
- mała szczypta soli
- 100 g cukru
- kilka kropli aromatu pomarańczowego – użyłam Emix
- 4 żółtka jaj klasy L
- 2 łyżki naturalnego jogurtu lub 2 łyżki kwaśnej śmietany
Na sernik:
- 1 kg sera z wiaderka (dobrej jakości)
- 4 jajka klasy M (osobno żółtka i osobno białka)
- 3 łyżki budyniu waniliowego – użyłam Emix
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- pulpa z mango Koala
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, sól, cukier, aromat i posiekane masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, w trakcie dodajemy jogurt. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię do żywności i wkładamy na 1 godzinę do lodówki (lub na krócej do zamrażalnika).
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną.
Bierzemy około 2/3 naszego ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Ciastem wykładamy dno formy. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy masę serową. W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. W drugiej miksujemy żółtka z masłem. Następnie dodajemy cukier, znów miksujemy. Kolejno stopniowo dodajemy biały ser z wiaderka ciągle miksując na mniejszych obrotach. Gdzieś pod koniec dodajemy budyń (proszek). Ustawiamy mikser na najniższe obroty i dodajemy pianę z białek, krótko miksujemy.
Wyciągamy formę z lodówki. Na spód wykładamy naszą masę serową. Na wierzchu masy łyżeczką wykładamy pulpę z mango tworząc esy floresy. Na koniec wyciągamy resztę ciasta z lodówki, odrywamy kawałki i tworzymy tzw. łatki układając je na wierzchu (popatrz na zdjęcie poniżej).
Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około godziny (u mnie 60-65 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto powinno być dobrze zarumienione z wierzchu). Sernik zostawiamy na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Wyjmujemy i studzimy. Gdy całkowicie ostygnie można zdjąć obręcz i posypać sernik cukrem pudrem.
Smacznego
Pysznie wygląda. Kochana cudownych i magicznych Świąt ???
Dziękuję 🙂 Ja również życzę zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt 🙂
Niesamowicie pyszny
Dziękuję 🙂
Jakich rozmiarów jest forma, w której Pani piekła sernik?
24×24 kwadratowa, ale można użyć innej np. tortownicy 26 cm
Dziękuję.