Sernik z mango (na kruchym cieście)

Sernik z mango (na kruchym cieście) Lubicie serniki? Jeśli tak, to ten pokochacie. Kruche ciasto na spodzie i wierzchu, pyszne mango i duża warstwa sera. Taki sernik sprawdzi się idealnie na świątecznym stole, jak i do codziennej kawy czy herbaty. Serdecznie Wam polecam mój sernik z mango (na kruchym cieście). Dziś jedynie szybkie zdjęcie całości (sernik piekłam na święta) 😉

 

Korzystając z okazji chciałabym życzyć Wam zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas będzie pełen radości, rodzinnego ciepła, miłości i zrozumienia. Niech nie zabraknie Wam słodyczy na stole i w sercach.

Magdalena I. „Słodkie okruszki”

 

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – użyłam Emix
  • 250 g masła lub  margaryny
  • mała szczypta soli
  • 100 g cukru
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego – użyłam Emix
  • 4 żółtka jaj klasy L
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu lub 2 łyżki kwaśnej śmietany

Na sernik:

  • 1 kg sera z wiaderka (dobrej jakości)
  • 4 jajka klasy M (osobno żółtka i osobno białka)
  • 3 łyżki budyniu waniliowego – użyłam Emix
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

Przygotowanie:

 Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, sól, cukier, aromat i posiekane masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, w trakcie dodajemy jogurt. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię do żywności i wkładamy na 1 godzinę do lodówki (lub na krócej do zamrażalnika).

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną.

Bierzemy około 2/3 naszego ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Ciastem wykładamy dno formy. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy masę serową. W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. W drugiej miksujemy żółtka z masłem. Następnie dodajemy cukier, znów miksujemy. Kolejno stopniowo dodajemy biały ser z wiaderka ciągle miksując na mniejszych obrotach. Gdzieś pod koniec dodajemy budyń (proszek). Ustawiamy mikser na najniższe obroty i dodajemy pianę z białek, krótko miksujemy.

Wyciągamy formę z lodówki. Na spód wykładamy naszą masę serową. Na wierzchu masy łyżeczką wykładamy pulpę z mango tworząc esy floresy. Na koniec wyciągamy resztę ciasta z lodówki, odrywamy kawałki i tworzymy tzw. łatki układając je na wierzchu (popatrz na zdjęcie poniżej).

 Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około godziny (u mnie 60-65 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto powinno być dobrze zarumienione z wierzchu). Sernik zostawiamy na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Wyjmujemy i studzimy. Gdy całkowicie ostygnie można zdjąć obręcz i posypać sernik cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

Dodaj komentarz

*