Sernik z malinami – nasz ulubiony

Sernik z malinami – nasz ulubiony. Moi drodzy dziś polecam Wam pyszny sernik z malinami. Duża warstwa sera, maliny i kruche ciasto. Czy może być smaczniej? 🙂 My go uwielbiamy. Sernik ten najczęściej przygotowuje na różne spotkania rodzinne i święta. W sezonie wykorzystuję świeże owoce, teraz użyłam malin w syropie. Całość wyszła po prostu pyszna. To ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Spróbujcie.

Na Waszą prośbę – po zdjęciach na Instagramie – przepis podaję już dziś. Mam nadzieję, że mój sernik będzie Wam smakował 😀 Korzystając z okazji życzę Wam zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt.

Składniki:

Na warstwę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka (dobrej jakości)
  • 4 jajka (osobno żółtka i osobno białka)
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła (należy je wcześniej wyjąć z lodówki)
  • 0,5 szklanki cukru
  • mała szczypta soli
  • aromat waniliowy (można pominąć)

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej – u mnie tortowa PZZ Białystok
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • mała szczypta soli
  • 100 g cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 4 żółtka jaj
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu

Dodatkowo:

  • maliny z syropu (lub świeże owoce)
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, sól, cukier, aromat i posiekane masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, w trakcie dodajemy jogurt. Z ciasta formujemy kulę i schładzamy ją około godzinę w lodówce (lub krócej w zamrażalniku).

Dno formy (u mnie dziś 24×24 kwadratowa, ale można użyć innej np. tortownicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Bierzemy około 2/3 naszego ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Ciastem wykładamy dno formy. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika i przygotowania warstwy serowej.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. W drugiej miksujemy żółtka z masłem. Następnie dodajemy cukier, znów miksujemy. Kolejno stopniowo dodajemy biały ser z wiaderka ciągle miksując na mniejszych obrotach. Gdzieś pod koniec dodajemy mąkę i aromat, miksujemy. Ustawiamy mikser na najniższe obroty i dodajemy pianę z białek, krótko miksujemy.

Wyciągamy formę z lodówki. Na spód wykładamy naszą masę serową. Na wierzch wykładamy maliny (jeśli używamy malin z syropu należy je odsączyć). Wyciągamy resztę ciasta z lodówki, odrywamy kawałki, spłaszczamy w dłoniach i tworzymy tzw. łatki układając je na wierzchu (można też ułożyć kratkę itd). 

Tak przygotowane ciasto (sernik) wkładamy do nagrzanego piekarnika (na środkowy poziom). Pieczemy około godziny (u mnie 60-65 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto powinno być dobrze zarumienione z wierzchu). Sernik zostawiamy na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Wyjmujemy i studzimy. Gdy całkowicie ostygnie można zdjąć obręcz i posypać sernik cukrem pudrem.

Smacznego

Sprawdź jak bezpiecznie robić zakupy podczas pandemii Cenne wskazówki

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

    • Magdalena says:

      Przepraszam za późną odpowiedź. Tak, można użyć mrożonych. Jeśli ich nie rozmrażamy, to warto je obtoczyć uprzednio w delikatnie skrobi ziemniaczanej.

Skomentuj Iza Anuluj pisanie odpowiedzi