Sernik z gruszkami na spodzie z groszku ptysiowego

Sernik z gruszkami na spodzie z groszku ptysiowego Dziś zapraszam Was na pyszny sernik bez pieczenia. Ciasto przygotowałam na groszku ptysiowym, a do środka dodałam słodkie gruszki (pokrojone w kostkę). Całość wyszła tak pysznie, że sernik znikł w mgnieniu oka. A groszek ptysiowy zapewne jeszcze nie jeden raz będzie stanowił spód moich ciast bez pieczenia, bo sprawdza się tu wspaniale. Przygotowanie dzisiejszego sernika zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Musicie się jedynie uzbroić w cierpliwość, aby poczekać na jego stężenie. Dlatego najlepiej przygotować to ciasto wieczorem, by móc się cieszyć jego smakiem do porannej kawy czy herbaty 😉 Spróbujcie.

Sernik z gruszkami na spodzie z groszku ptysiowego – pyszny sernik bez pieczenia

Składniki: (na tortownice 26 cm)

  • 1 kg potrójnie zmielonego sera lub gęsty ser na sernik*
  • 150 ml zimnej śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej + minimalna ilość wody do zalania żelatyny
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • około pół opakowania groszku ptysiowego Brześć
  • na wierzch: czekoladowe chrupiące kuleczki (rodzaj posypki) lub starta mleczna czekolada

*jeśli wolicie użyć sera z wiaderka wybierzcie gęsty ser, polecam np. Wieluń Mój Ulubiony

Przygotowanie:

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wysypujemy groszek ptysiowy, powinien pokryć całe dno.

Do małego garnuszka wsypujemy 2 łyżki żelatyny, zalewamy je minimalną ilością chłodnej wody (tylko do przykrycia żelatyny). Odstawiamy do napęcznienia.

Do miski przekładamy nasz ser, wlewamy zimną śmietankę 30% i krótko miksujemy. Następnie dodajemy oba rodzaje cukru, miksujemy składniki do połączenia.

Garnuszek z napęczniałą żelatyną podgrzewamy dosłownie chwilę na minimalnym ogniu ciągle mieszając (podnoszę garnuszek z ognia i energicznie mieszam), następnie dolewamy mleko znów chwilkę podgrzewamy (mieszamy cały czas). Ściągamy garnek z ognia, dodajemy 1 łyżkę  masy serowej, dokładnie mieszamy, znów łyżkę masy serowej – mieszamy. I dopiero teraz dodajemy zawartość garnuszka do reszty masy serowej i miksujemy krótko do połączenia składników. Masa powinna być gładka. Dodajemy do niej obrane i pokrojone w kosteczkę gruszki, mieszamy krótko składniki.

Rada! Jak postępować z żelatyną wspaniale opisała autorka bloga „Moje Wypieki” (klik)

Naszą masę serową ostrożnie wykładamy na spód z groszku ptysiowego. Lekko stężały sernik zdobimy czekoladowymi chrupiącymi kuleczkami lub np. startą czekoladą. Sernik powinien zostać w lodówce na całą noc. 

Rada: Moja masa serowa jest gęstsza, bo użyłam zmielonego sera. Jeśli skorzystacie z sera z wiaderka i wyjdzie Wam rzadsza masa należy nałożyć jej trochę tak, aby groszek się nie podniósł, włożyć tortownicę na chwilę do lodówki i dopiero po chwili nałożyć resztę masy.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Dodaj komentarz

*