Sernik z białą czekoladą i malinami

Sernik z białą czekoladą i malinami Aromatyczna herbata i pyszne ciasto bez pieczenia z dużą ilością owoców, to moja dzisiejsza propozycja na dobry dzień 😉 Ten pyszny sernik z białą czekoladą i malinami znika u nas zawsze w mgnieniu oka 😉 Przygotowuję go w różnych wersjach. Dziś jednak dzielę się z Wami najłatwiejszym przepisem. Jak zawsze w przygotowaniach pomagała mi córeczka, więc myślę, że z tym sernikiem poradzi sobie każdy. Słodką warstwę serową przełamuje wspaniale kwaskowatość malin.

Rada: Jeśli jednak nie macie ich pod ręką, to śmiało możecie wykorzystać inne owoce. Sernik z białą czekoladą wspaniale smakuje również z truskawkami lub brzoskwiniami. Polecam!

A jak pyszny sernik na zimno, to koniecznie z filiżanką aromatycznej herbaty. Ja polecam Wam zajrzeć do sklepu Cozaherbata. Tam każdy znajdzie coś dla siebie (nawet coś na odchudzanie, jeśli zaszalejecie z serniczkiem ;)) Ja dzisiaj do mojego sernika z białą czekoladą i malinami podałam pyszną Earl Grey Rainbow POLECAM! Smak i zapach – coś cudownego.

Uwaga! Poza pysznym przepisem na sernik z białą czekoladą i galaretką mam dla Was też rabat na zakupy na https://www.cozaherbata.pl/

Kod rabatowy: slodkieokruszki
10% na cały asortyment
ważne do 30.06.2020

A wracając do przepisu na sernik z białą czekoladą… Jeśli lubicie serniki ze spodem, to możecie go przygotować np. z pokruszonych herbatników. Sernik bez pieczenia można też podać bez galaretki np. z owocami wymieszanymi w masie. Wszystkie wskazówki podaję poniżej w przepisie.

Składniki:

  • 500 g twarogu na sernik (używam najczęściej Wieluń Mój Ulubiony)*
  • 300 g białej czekolady
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej!)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 400-500 g malin (lub innych owoców np. truskawek, pokrojonych brzoskwiń, wiśni itd)
  • 1-2 galaretki (u mnie dwie malinowe)

*tu użyłam kremowy serek (taki mi został z innego ciasta), dlatego masa wyszła bardziej zbita. Z typowym serem na sernik konsystencja jest o wiele lepsza 😉

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 20-21 cm (może być ciut większa, ale wówczas sernik wyjdzie niższy) wykładamy papierem do pieczenia (ja wykładam sam spód).

Rada: Ja przygotowuję sernik bez spodu, jednak Wy możecie przygotować spód np. z 140 g pokruszonych herbatników + 60 g roztopionego masła. Składniki mieszamy (ma powstać a la mokry piach) i wykładamy nimi spód.

Żelatynę zalewamy wodą tylko do jej przykrycia. Odstawiamy do napęcznienia, na około 8-10 minut.

Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.

Twaróg przez chwilę miksujemy z ziarenkami z wanilii lub ekstraktem waniliowym, po czym dodajemy naszą przestudzoną czekoladę (może być lekko ciepła). Miksujemy do połączenia składników.

Kremówkę ubijamy w osobnej misce i dodajemy do masy serowej, mieszając delikatnie.

Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w mikrofali lub stawiamy na palniku, mieszając do rozpuszczenia. Uwaga! Nie można doprowadzić do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Zdejmujemy z palnika, studzimy. Teraz mieszamy żelatynę stopniowo z naszą serową masą – do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy serowej, dokładnie mieszamy i dopiero tą mieszankę dodajemy do reszty masy i całość mieszamy do połączenia.

Masę serową wykładamy do przygotowanej formy. Następie układamy nasze owoce.

Rada! Najlepiej sprawdzają się owoce kwaskowate, przełamują słodycz masy serowej.

Ciasto wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy galaretki (ja zawsze dodaję odrobinę mniej wody niż jest na opakowaniu galaretki), studzimy. Lekko tężejącą już galaretkę wylewamy ostrożnie na owoce. Cały sernik najlepiej zostawić na noc w lodówce by dobrze stężał.

Smacznego

*inspiracja z bloga Moje Wypieki

Sernik z białą czekoladą i malinami – prosty przepis

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Pozostaw odpowiedź Kama Anuluj pisanie odpowiedzi