Sernik na zimno z galaretką i jagodami. Uwielbiam serniki. Czasem się zastanawiam czy to nie mój ulubiony typ ciasta. W większości przypadków są to serniki pieczone w najróżniejszych wersjach smakowych. Ale latem preferuję serniki na zimno. Chłodne, rozpływające się w ustach ciasto, ulubiona galaretka i owocowy akcent. Jak dla mnie ideał smaku. Bez zbędnych słów zapraszam Was na mój sernik na zimno z galaretką i jagodami. Idealne ciasto na letnie dni.
Składniki: (na blachę o średnicy 24 lub mniejsza)
- 500 g jogurtu naturalnego typu greckiego lub innego bardzo gęstego (opcjonalnie 500 g serka homogenizowanego np. waniliowego)
- 3 łyżki cukru
- 3/4 łyżki cukru wanilinowego
- 250 ml śmietanki 36% (bardzo mocno schłodzonej)
- 2 3/4 łyżki żelatyny (płaskie) + 1/2 szklanki wrzątku
- 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów (około 90 g)
- opcjonalnie
- 2 galaretki o smaku cytrynowym + około 950 ml wody do rozpuszczenia
- dowolne małe owoce – u mnie 2 łyżki mrożonych jagód
Przygotowanie:
- Najpierw przygotowujemy tortownicę. Na dnie tortownicy układamy szczelnie biszkopty. Dla bezpieczeństwa polecam wcześniej wyłożyć tortownicą np. folią aluminiową, aż do brzegów tortownicy.
- Najpierw przygotowujemy bazę zagęszczającą – żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Odstawiamy do przestudzenia.
- Wyciągamy z lodówki dobrze schłodzone opakowanie śmietanki 36% i ubijamy na sztywno.
- Do dokładnie ubitej śmietanki 36% dodajemy powoli jogurty i przygotowaną wcześniej żelatynę. Łączymy wszytko dokładnie, ale delikatnie drewnianą łyżką (nie mikserem!).
- Masę wylewamy delikatnie i powoli na przygotowany wcześniej spód z biszkoptów. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy nasz sernik odpowiednio stężał.Jeśli tak na wierzch układamy dowolnie wybrane owoce (u mnie są to mrożone jagody).
- Przygotowujemy cytrynową galaretkę. Rozpuszczamy 2 galaretki w 950 ml wody. Ilość wody została zmniejszona do sugerowanej przez producenta, aby galaretka była gęstsza i szybciej stężała.
- Wystudzoną galaretkę (lekko już tężejącą) wylewamy ostrożnie na nasz sernik. Znów wkładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje ciasto można podawać.
Smacznego
Inspiracja ze strony www.przepis-kulinarny.pl
od razu mi się kojarzy z latem 🙂