Sernik na zimno z galaretką i jagodami. Idealne ciasto na letnie dni.

Sernik na zimno z galaretką i jagodami (1)Uwielbiam serniki. Czasem się zastanawiam czy to nie mój ulubiony typ ciasta. W większości przypadków są to serniki pieczone w najróżniejszych wersjach smakowych. Ale latem preferuję serniki na zimno. Chłodne, rozpływające się w ustach ciasto, ulubiona galaretka i owocowy akcent. Jak dla mnie ideał smaku. Bez zbędnych słów zapraszam Was na mój sernik na zimno z galaretką i jagodami. Idealne ciasto na letnie dni.

Jeśli nie macie akurat jagód możecie użyć dowolnych małych owoców.

Sernik na zimno z galaretką i jagodami (2)Sernik na zimno z galaretką i jagodami. Idealne ciasto na letnie dni.

Sernik na zimno z galaretką i jagodami. Idealne ciasto na letnie dni.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na blachę o średnicy 24 lub mniejsza)
  2. 500 g jogurtu naturalnego typu greckiego lub innego bardzo gęstego (opcjonalnie 500 g serka homogenizowanego np. waniliowego)
  3. 3 łyżki cukru
  4. 3/4 łyżki cukru wanilinowego
  5. 250 ml śmietanki 36% (bardzo mocno schłodzonej)
  6. 2 3/4 łyżki żelatyny (płaskie) + 1/2 szklanki wrzątku
  7. 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów (około 90 g)
  8. opcjonalnie
  9. 2 galaretki o smaku cytrynowym + około 950 ml wody do rozpuszczenia
  10. dowolne małe owoce - u mnie 2 łyżki mrożonych jagód
Przygotowanie
  1. Najpierw przygotowujemy tortownicę. Na dnie tortownicy układamy szczelnie biszkopty. Dla bezpieczeństwa polecam wcześniej wyłożyć tortownicą np. folią aluminiową, aż do brzegów tortownicy.
  2. Najpierw przygotowujemy bazę zagęszczającą - żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Odstawiamy do przestudzenia.
  3. Wyciągamy z lodówki dobrze schłodzone opakowanie śmietanki 36% i ubijamy na sztywno.
  4. Do dokładnie ubitej śmietanki 36% dodajemy powoli jogurty i przygotowaną wcześniej żelatynę. Łączymy wszytko dokładnie, ale delikatnie drewnianą łyżką (nie mikserem!).
  5. Masę wylewamy delikatnie i powoli na przygotowany wcześniej spód z biszkoptów. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy nasz sernik odpowiednio stężał.Jeśli tak na wierzch układamy dowolnie wybrane owoce (u mnie są to mrożone jagody).
  6. Przygotowujemy cytrynową galaretkę. Rozpuszczamy 2 galaretki w 950 ml wody. Ilość wody została zmniejszona do sugerowanej przez producenta, aby galaretka była gęstsza i szybciej stężała.
  7. Wystudzoną galaretkę (lekko już tężejącą) wylewamy ostrożnie na nasz sernik. Znów wkładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje ciasto można podawać.
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

One comment

Dodaj komentarz


*