Sernik kajmakowy (bez spodu)

Sernik kajmakowy (bez spodu) (1)Sernik kajmakowy (bez spodu) (3)

Dziś zapraszam Was na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik kajmakowy (bez spodu). Dosłownie rozpływa się w ustach, każda łyżeczka to czysta przyjemność. Sernik nie jest za słodki. Nie wymaga zbyt długiego stania w kuchni. Możecie go oczywiście przygotować również na kruchym spodzie czy spodzie z ciasteczek, ale ja polecam Wam tą najprostszą wersję 🙂 Spróbujcie.

Sernik kajmakowy (bez spodu) (4)Sernik kajmakowy (bez spodu)

Sernik kajmakowy (bez spodu) (2)

Składniki:

Dodatkowo:

*u mnie Wieluń (gęsty, polecam)

Na jaką formę?

My lubimy niskie serniki – używam kwadratowej tortownica 24×24 lub tortownicy 24 cm. Jeśli wolicie wyższe ciasto polecam użyć mniejszej formy.

Przygotowanie:

Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną.

Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli.

Do żółtek dodajemy masło i łyżkę mąki ziemniaczanej, miksujemy. Następnie dodajemy ser, miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy łyżka po łyżce kajmak (krem mleczny śmietankowy). Gdzieś w trakcie dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy pianę z białek, miksujemy krótko i delikatnie na najmniejszych obrotach miksera.

Masę przelewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy na środkowy poziom do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (grzanie dół). Pieczemy około 40-45 minut. Sernik obserwujemy, czas pieczenia zależy od piekarnika. Ciasto powinno zacząć odchodzić od boków formy. 

Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik jeszcze na kilka minut. Następnie wyciągamy, studzimy. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem i zdobimy kajmakiem.

Sernik kajmakowy (bez spodu) (1)

 Zachęcam do zapoznania się z całą ofertą Smak Market

 

logo_smakmarket

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

    • Magdalena says:

      😉 przepis jest naprawdę szybki i prosty w przygotowaniu, więc serniczek ma prawo do takich opadnięć 😉 Nie wpływa to w żaden sposób na jego smak 🙂 Polecam spróbować.
      My lubimy niskie serniki – używam kwadratowej tortownica 24×24 lub tortownicy 24 cm. Jeśli woli Pani wyższe ciasta polecam użyć mniejszej formy.
      Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny 🙂

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi