Dziś zapraszam Was na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik kajmakowy (bez spodu). Dosłownie rozpływa się w ustach, każda łyżeczka to czysta przyjemność. Sernik nie jest za słodki. Nie wymaga zbyt długiego stania w kuchni. Możecie go oczywiście przygotować również na kruchym spodzie czy spodzie z ciasteczek, ale ja polecam Wam tą najprostszą wersję 🙂 Spróbujcie.
Składniki:
- 1/2 kg sera z wiaderka*
- 125 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 słoika kremu mlecznego śmietankowego KAJMAK 530 g do nabycia w Smak Market
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia ciasta
- krem mleczny śmietankowy (kajmak) do zdobienia
*u mnie Wieluń (gęsty, polecam)
Na jaką formę?
My lubimy niskie serniki – używam kwadratowej tortownica 24×24 lub tortownicy 24 cm. Jeśli wolicie wyższe ciasto polecam użyć mniejszej formy.
Przygotowanie:
Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną.
Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli.
Do żółtek dodajemy masło i łyżkę mąki ziemniaczanej, miksujemy. Następnie dodajemy ser, miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy łyżka po łyżce kajmak (krem mleczny śmietankowy). Gdzieś w trakcie dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy pianę z białek, miksujemy krótko i delikatnie na najmniejszych obrotach miksera.
Masę przelewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy na środkowy poziom do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (grzanie dół). Pieczemy około 40-45 minut. Sernik obserwujemy, czas pieczenia zależy od piekarnika. Ciasto powinno zacząć odchodzić od boków formy.
Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik jeszcze na kilka minut. Następnie wyciągamy, studzimy. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem i zdobimy kajmakiem.
Zachęcam do zapoznania się z całą ofertą Smak Market
Smacznego
Takie smaki bardzo lubię 🙂 Pyszności 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Trochę mu się opadło. Nie jest to przytyk- moje wszystkie klapią, więc mi raźniej.
Jaka duża powinna być forma na tę ilość składników?
😉 przepis jest naprawdę szybki i prosty w przygotowaniu, więc serniczek ma prawo do takich opadnięć 😉 Nie wpływa to w żaden sposób na jego smak 🙂 Polecam spróbować.
My lubimy niskie serniki – używam kwadratowej tortownica 24×24 lub tortownicy 24 cm. Jeśli woli Pani wyższe ciasta polecam użyć mniejszej formy.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny 🙂