Sernik bez spodu

Sernik bez spodu Lubicie serniki? My uwielbiamy. W szczególności te proste i puszyste. Dziś przepis na taki właśnie sernik. Pyszny, wręcz rozpływający się w ustach sernik bez spodu. Sernik, który widzicie na zdjęciach praktycznie w całości przygotowała moja córeczka 🙂 Ja jej tylko podawałam składniki i włożyłam ciasto do piekarnika. I nie wiem czy to przez to, że to ona go robiła… ale sernik smakuje jeszcze lepiej 🙂 Prosty sernik bez spodu, to idealna propozycja na każdą okazję. Spróbujcie.

W składnikach zauważycie zarówno ekstrakt waniliowy (lub cukier waniliowy), jak i cukier ze skórą cytrynową. Polecam takie połączenie do sernika, bo to duet doskonały 😉 

Sernik bez spodu – puszysty sernik

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego Hej! OSM Radomsko
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Delecta
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie 2 łyżeczki cukru waniliowego)
  • 100 g masła
  • mała szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

#WspierajmyNasze

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Formę wykładamy papierem do pieczenia (dno), a boki smarujemy tłuszczem. U mnie forma w kształcie serca 25x27cm, ale może być okrągła tortownica 26 cm.

Oddzielamy białka od żółtek.

W jednej misce dokładnie miksujemy masło z cukrem (zwykłym i tym ze skórką cytrynową). Następnie stopniowo dodajemy żółtka, stale miksując.

Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo twaróg sernikowy, gdzieś w trakcie dodając oba rodzaje mąki (cały czas miksujemy).

W osobnej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. Białka należy delikatnie wmieszać do masy serowej.

Masę wykładamy do formy.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Wyłączamy piekarnik. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik można wstawić na parę godzin do lodówki, wówczas ma bardziej zwartą konsystencję. My wolimy jednak taki delikatny i puszysty.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz