Serniczek mascarpone, dżemem wiśniowym i groszkiem ptysiowym

Serniczek mascarpone z dżemem wiśniowym i groszkiem ptysiowym Czasem, gdy mam ochotę na coś słodkiego po prostu zaglądam do lodówki, przeglądam szafki i… piekę 😉 I tak właśnie powstał ten mini serniczek mascarpone z dżemem wiśniowym i groszkiem ptysiowym. Prosto, szybko i smacznie. Idealny deser do filiżanki herbaty. Miłego dnia moi drodzy.

W przepisie użyłam dżemu wiśniowego Bartfan, który słodzony jest fruktozą. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Sporządzony jest z 50 g owoców na 100 g produktu. I co najważniejsze jest naprawdę pyszny. Zachęcam też do odwiedzin fanpage Bartfan (produkty można kupić tutaj)

Składniki:

  • 200 g mascarpone
  • 100 g sernika na sernik lub twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 1 białko jajka klasy L
  • 1,5 łyżki cukru pudru + do oprószenia
  • 0,5 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)*
  • 1 pełna łyżka dżemu wiśniowego słodzonego fruktozą Bartfan
  • groszek ptysiowy na spód i wierzch sernika

*można zamienić na mąkę ziemniaczaną, wówczas warto dodać 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miseczki wbijamy białko, dodajemy odrobinę soli i ubijamy białko.

Do drugiej miski przekładamy oba rodzaje sera, dodajemy cukier puder, proszek budyniowy i mąkę. Całość miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy ubite białko i krótko miksujemy na małych obrotach miksera.

Na dno małej foremki lub naczynia do zapiekania wykładamy groszek ptysiowy. Następnie wykładamy ostrożnie masę serową. Wyrównujemy łyżką wierzch masy serowej. Nakładamy na wierzch w kilku miejscach dżem wiśniowy. Następnie posypujemy całość groszkiem ptysiowym, leciutko go wciskając w masę.

Serniczek wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Sernik należy obserwować. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągamy. Warto sernik włożyć jeszcze na około 30 minut do lodówki, wówczas ma lepszą konsystencję. Przed podaniem serniczek oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz