Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i pomidorami

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i pomidorami. Lubicie sałatki? Ja uwielbiam. Proste, pyszne, pełne składników, idealne na każdą okazję. I taka właśnie jest sałatka z tuńczykiem, jajkiem i pomidorkami. Pyszne połączenie, które sprawdzi się zarówno w ramach sytej kolacji, drugiego śniadania czy jako jedna z sałatek na przyjęcie/spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną. Prosta, a jakże pyszna. Spróbujcie.

Sałatkę można podać z prostym sosem winegret, sosem jogurtowym (tu wystarczy wymieszać jogurt z ulubionymi ziołami i opcjonalnie drobno pokrojoną cebulką) lub sosem pita (ja dziś wybrałam tą ostatnią opcję).

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka kawałki w oleju roślinnym (185 g)
  • 2-3 garście miksu sałat
  • 2 jajka
  • 1 duży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
  • 2 cm pora (biała część)
  • przyprawa do sałatek w młynku
  • do podania: prosty sos winegret, sos jogurtowy (jogurt wymieszany z ziołami i opcjonalnie drobno pokrojoną cebulką) lub sos pita PALADIN  (ja dziś postawiłam na sos pita)

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki, a por kroimy na cienkie półplasterki.

Na talerz lub półmisek wykładamy miks sałat, na wierzch układamy tuńczyka w kawałkach (lekko mieszając z miksem sałat), kawałki pomidora (lub małe pomidorki koktajlowe) i pokrojone jajka.

Całość posypujemy pociętym porem. Podajemy z ulubionym sosem (u mnie dziś pita) i oprószamy mieszanką przypraw do sałatek.

Smacznego

Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl Tu znajdziesz również informacje o RABATACH

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*