Sałatka z orzechami i gruszką w miodowo-musztardowym sosie

Sałatka z orzechami i gruszką w miodowo-musztardowym sosieBardzo lubię sałatki. Cenię je nie tylko za właściwości odżywcze czy smak, ale również na nieograniczone możliwości w ich komponowaniu. Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę z orzechami i gruszką w miodowo-musztardowym sosie. Chrupiąca, lekko słodka dzięki dodatkowi gruszki… jak dla mnie idealna. Spróbujcie.

Sałatka z orzechami i gruszką w miodowo-musztardowym sosie 2Sałatka z orzechami i gruszką w miodowo-musztardowym sosie

Sałatka z orzechami i gruszką w miodowo-musztardowym sosie
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (porcja na 2 osoby)
  2. 2 garście ulubionego miksu sałat
  3. 10-12 orzechów laskowych
  4. 1 łyżka łuskanego słonecznika
  5. 1/2 łyżki płatków migdałowych
  6. 1 gruszka (chrupka, nie za miękka)
  7. 1/2 cytryny
  8. miodowo-musztardowy sos do mięs i sałat Roleski
Przygotowanie
  1. Rozłupane orzechy laskowe kroimy na pół, lub mniejsze kawałki. Następnie chwilę podsmażamy na suchej patelni.
  2. Gruszkę kroimy na ósemki*, wycinamy gniazda nasienne. Przekładamy do miseczki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, aby nasz owoc nie ściemniał i nabrał lekko kwaskowatego smaku.
  3. Uwaga: Gruszki można pokroić od razu na mniejsze kawałki. W celu ładniejszej prezentacji podałam gruszki pocięte w ósemki. A następnie wraz z moim gościem, kroiłyśmy dowolnie swoje porcje na talerzykach.
  4. Do naczynia, w którym podamy sałatkę wkładamy dwie garście miksu sałat, które mieszamy z połową chrupkich składników (orzechów, słonecznika i płatków migdałowych). Następnie układamy gruszki i posypujemy całość resztą chrupkich składników. Na koniec polewamy naszą sałatkę miodowo-musztardowym sosem (ilość sosu zależy od indywidualnych upodobań).
  5. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz