Sałatka warstwowa w pucharkach

Sałatka warstwowa w pucharkach To idealna propozycja na śniadanie, drugie śniadanie lub kolację. Taka sałatka (w większej ilości) sprawdzi się również na najróżniejsze przyjęcia. Można ją wówczas przygotować w jednej dużej szklanek misce. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię sałatki z tuńczykiem.

Sałatka warstwowa w pucharkach jest nie tylko pyszna, ale też prosta w przygotowaniu. Tu wystarczy dosłownie kilka minut i… gotowe. Najwięcej czasu chyba zajmuje gotowanie jajek 😉 Koniecznie spróbujcie tej prostej sałatki.

Składniki: (na 2 porcje)

  • 3 jajka
  • 4 łyżki majonezu (można zamienić na 2 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki majonezu)
  • 2 ogórki kiszone
  • pół puszki tuńczyka w kawałkach
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżki starter mozzarelli
  • 2 rzodkiewki
  • 2 dymki
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do dań z jajek
  • kiełki lub posiekany szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Oddzielamy białka od żółtek. A następnie kroimy oba składniki w kosteczkę. Białka i żółtka doprawiamy szczypta przyprawy do dań z jajek.

Dymkę drobniutko siekamy i szklimy. Rzodkiewki i ogórki kroimy w kosteczkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Kukurydzę również odsączamy.

Przygotowujemy dwa pucharki. Warstwowo układamy: białka, dymkę, kiszone ogórki, rozsmarowujemy łyżką majonez, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, wykładamy odsączonego tuńczyka, teraz nakładamy kukurydzę, majonez, posypujemy go małą szczyptą przyprawy do dań z jajek, teraz wiórki mozzarelli i pokrojona rzodkiewka. Na koniec kilka kiełków lub posiekany szczypiorek do dekoracji.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz