Sałatka podana w wędlinie z pomidorkami i ogórkiem

Sałatka podana w wędlinie z pomidorkami i ogórkiem (2)Uwielbiamy sałatki warzywne. Bardzo często goszczą one w moim domu. Dziś chciałabym podzielić się z Wami pomysłem (przepisem) na tą tradycyjną sałatkę w lekko odmienionej wersji. Sałatkę podajemy zrolowaną w ulubioną wędlinę, z małymi pomidorkami i ogórkiem. Spróbujcie. Tak przygotowana sałatka nie tylko cieszy smakiem, ale też i wyglądem. Możecie ją przygotować na święta lub przyjęcie.

Sałatka podana w wędlinie z pomidorkami i ogórkiem (1)Sałatka podana w wędlinie z pomidorkami i ogórkiem

Sałatka podana w wędlinie z pomidorkami i ogórkiem
Write a review
Print
4 calories
1 g
0 g
0 g
0 g
0 g
8 g
0 g
1 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
8g
Amount Per Serving
Calories 4
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 1g
0%
Dietary Fiber 0g
1%
Sugars 1g
Protein 0g
Vitamin A
2%
Vitamin C
1%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
Do przygotowania sałatki
  1. 6 średnich ziemniaków
  2. 6 jajek M
  3. 3 marchewki
  4. 2 mniejsze pietruszki (korzeń)
  5. 2-3 ogórki kiszone (mniejsze)
  6. 1 kremowy majonez Folwark 470 g
  7. 1 jabłko
  8. 1 puszka kukurydzy
  9. około 1/2 selera (małego)
  10. 1 czubata łyżeczka musztardy stołowej
  11. sól i pieprz do smaku
Do przygotowania roladek
  1. ogórki kiszone
  2. małe pomidorki cherry
  3. ulubiona wędlina (polecam schab wędzony parzony)
  4. * Ilość zależy od ilości osób jakim chcemy podać sałatkę w takiej postaci. Osobiście na porcję używam 4 plastry wędliny, 1-2 łyżeczki sałatki na plaster, 5 pomidorków i 1 ogórek.
Przygotowanie
Sałatka
  1. Jajka gotujemy na twardo (doradzam dodać do wody odrobinę soli, wówczas jajka nie pękają i łatwiej się je później obiera). Po obraniu kroimy je w kostkę nożem lub za pomocą sitka do krojenia warzyw.
  2. Marchewkę, pietruszki i seler obieramy, gotujemy do miękkości.
  3. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa, ogórki i jabłka. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę.
  4. (Kolejność dodawanych składników jest dowolna)
  5. Do wszystkich składników składników dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy, przyprawy (sól i pieprz) oraz cały majonez Folwark. Wszystko mieszamy, następnie próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
  6. Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia (po nocy w lodówce, gdy wszystko się "przegryzie").
Przygotowanie roladek
  1. W wędlinę układamy 1-2 łyżeczki sałatki (w zależności od wielkości plastrów) i rolujemy. Roladki z sałatką układamy na małych talerzach (lub jednym dużym), pomiędzy układamy małe pomidorki cherry i pokrojone ogórki kiszone.
  2. Podajemy.
  3. (Nie wykorzystaną do roladek sałatkę podajemy tradycyjnie w misie np. następnego dnia)
  4. Smacznego
beta
calories
4
fat
0g
protein
0g
carbs
1g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz