Sałata z ogórkiem i jogurtem

Sałata z ogórkiem i jogurtem U nas surówka lub lekka sałatka, to obowiązkowy dodatek do drugiego dania. Dziś mam dla Was przepis na klasyczną sałatkę w lekko „odchudzonej” wersji, bo z dodatkiem naturalnego jogurtu zamiast śmietany. Sałata z zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i jogurtem najlepiej smakuje nam jako dodatek do pulpecików w pomidorowym sosie lub innych mięs. Choć ja czasem jem ją w ramach lżejszej kolacji 😉 Jej wykonanie jest bardzo proste. Polecam.

Składniki:

  • 3-4 garście liści sałaty (około 1 mniejszej główki sałaty)
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 gruntowe ogórki
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie szczypta cukru pudru

Przygotowanie:

Liście płuczemy i delikatnie suszymy. Następnie rwiemy je w rękach lub kroimy na paski (mam specjalny nóż do sałaty). Przekładamy do miski. Dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki ogórki, jogurt naturalny i przyprawy. Mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie można doprawić do smaku, dodać cukru pudru lub więcej jogurtu.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi