Ryżowy budyń czekoladowy z konfiturą owocową

Ryżowy budyń czekoladowy z konfiturą owocową (1)

Dziś zapraszam Was na pyszny deser. Ryżowy budyń czekoladowy z konfiturą owocową. U nas taki deser dość często gości na stole. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, zdrowy (spójrzcie na składniki) i… uwielbiany przez małych i dużych domowników. Deser przygotowuję również na spotkania z przyjaciółmi. Wówczas urozmaicam go kleksem bitej śmietany i świeżymi owocami. Najlepiej smakuje w towarzystwie truskawek. Ach… już nie mogę się doczekać, aż te małe piękne czerwone owoce znów się pojawią na mojej działce. A wracając do ryżowego budyniu… napiszę krótko 🙂 Polecam!

Ryżowy budyń czekoladowy z konfiturą owocową (2)

Do przygotowania deseru wykorzystałam biały ryż od PZZ Białystok. Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również płatki, kasze, mąki czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta:

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu 100 g – u mnie biały od PZZ Białystok
  • około 1/2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao (u mnie dziś 2 czubate łyżki)*
  • 3-4 łyżki syropu klonowego
  • ulubiona konfitura owocowa lub świeże owoce

*można dodać również startą na drobnych oczkach czekoladę (ilość wg upodobań)

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeszcze ciepły przekładamy do misy blendera z nożami, dodajemy stopniowo mleko i miksujemy. Następnie dodajemy ciemne kakao (+ opcjonalnie startą na drobnych oczkach czekoladę) i syrop klonowy (ilość wg gustu). Miksujemy do uzyskania kremowej mocno czekoladowej konsystencji. Podajemy z ulubioną owocową konfiturą lub świeżymi owocami.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz