Ryżowo pieczarkowe kotleciki

Dziś zapraszam Was na pyszne ryżowo pieczarkowe kotleciki. Niezwykle proste w przygotowaniu i sycące. Takie kotleciki najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu pomidorowego. Często do przygotowania takich kotlecików używam ryż, który został mi z obiadu i dodaję pieczarki i inne dostępne pod ręką składniki. Dziś postawiłam na wersję jeszcze łatwiejszą i niebywale pyszną. Do przygotowania kotlecików wykorzystałam niepełne opakowani Risotto z pieczarkami the Green Woodpecker Trill. O produkcie pisałam Wam już kilka razu. Przypominam! Produkt zawiera tylko naturalne składniki (zero wzmacniaczy smaku i konserwantów) oraz wyróżnia się wysoką zawartością grzybów, bo aż 6,4%. I jak dziś pokażę jest niezwykle uniwersalny. Choć nazwa wskazuje na risotto, to możecie go wykorzystać do innych dań. Polecam.

A zanim podzielę się przepisem na ryżowo pieczarkowe kotleciki kilka słów o nowości!

W ofercie Green Woodpecker Trill pojawiła się nowość – Risotto z suszonymi grzbkami Shiitake!

Risotto z suszonymi grzbkami Shiitake!

Pyszne połączenie ryżu Arborio z azjatyckimi grzybami Shiitake. Czy wiecie, że grzyby Shiitake słyną z niezwykłych właściwości zdrowotnych? Wzmacniają odporność, koją nerwy, zapobiegają miażdżycy oraz działają przeciwnowotworowo.

Nowy produkt nie tylko cieszy smakiem, ale tak jak inne naturalnym składem: ryż Arborio 91%, suszone grzyby shiitake (twardnik japoński) 6,4%, warzywa suszone 2,6% (cebula, czosnek, natka pietruszki). Może zawierać seler. Polecam!

Składniki:

  • niepełne opakowanie Risotto z pieczarkami the Green Woodpecker Trill*
  • 2 jajka
  • woda + opcjonalnie bulion warzywny
  • sól ziołowa i czarny mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • około 6-7 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

*Naturalny skład! Ryż Arborio 91%, pieczarki suszone 6,4%, warzywa suszone 2,6% (cebula, czosnek, natka pietruszki). Może zawierać seler.

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy wodę (na początek około 2 i 1/2 szklanki wody), zaczynamy gotować (na mniejszym ogniu) i wsypujemy nasze risotto. W trakcie gotowania podlewamy wodą lub bulionem warzywnym (bulion doda smaku). Gotujemy tak długo, aż ryż będzie miękki (nie zapomnijcie go dość często mieszać). Odstawiamy do przestudzenia. Do jeszcze ciepłego pieczarkowego ryżu wbijamy 2 jajka, dodajemy posiekany koperek i przyprawy (jeśli dodawaliście bulionu warzywnego o wyrazistym smaku dodatek przypraw może być nie potrzebny, jeśli wyłącznie wodę to dobrze doprawcie masę). Mieszamy całość dokładnie łyżką. Następnie stopniowo dokładamy bułkę tartą i mieszamy. Masa ma być lepka, ale powinno się z niej dać formować kotleciki (nie dosypujemy nadmiarowo bułki tartej).

Z masy formujemy w dłoniach małe kotleciki (warto przepłukiwać ręce zimną wodą). Kotleciki smażymy z obu stron na oleju.

Kotleciki najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu pomidorowego.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz