Ryżowe naleśniki z owocami

Ryżowe naleśniki z owocami. Dziś przychodzę do Was z pysznym i naprawdę prostym przepisem na naleśniki na mące ryżowej. Ja takie naleśniki najczęściej przygotowuję w ramach śniadania lub lekkiego obiadu. Moje dzieci je uwielbiają. Ryżowe naleśniki najczęściej jemy z owocami i oprószone cukrem pudrem. Smacznie, szybko, zdrowiej. Kto się skusi?

Do przygotowania ryżowych naleśników użyłam mąki ryżowej Incola. Polecam ten i inne produkty

Składniki: (na 4-5 sztuk w zależności od wielkości patelni)

  • 2 jajka klasy M
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek)
  • 1/2 szklanki wody (u mnie lekko gazowana)
  • 3 łyżki mąki ryżowej – użyłam Incola
  • ulubione owoce – u mnie banany, morele
  • trzcinowy cukier puder do oprószenia naleśników
  • odrobina oleju – u mnie kokosowy Woj-len

Przygotowanie:

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę, budyń (proszek) i mąkę ryżową. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość rzadkie.

Wylewamy porcję ciasta na lekko natłuszczoną patelnię (ja przeważnie nalewam odrobinę oleju kokosowego wyłącznie przed smażeniem pierwszego naleśnika). Naleśniki smażymy na małym ogniu z obu stron (, gdy pojawią się bąbelki przewracamy naleśnik na drugą stroną). Przed nałożeniem nowe porcji masy należy ją dobrze zamieszać.

Ryżowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie pocięte w plasterki banany lub drobno pokrojone morele. Przed podaniem naleśniki oprószam trzcinowym cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi