Uwielbiam przygotowywać szybkie obiady na bazie makaronu. Wystarczy zmienić sos i… już można cieszyć się wspaniałym daniem. Dziś zapraszam Was na ryżowe muszelki makaronowe w mięsno-grzybowym sosie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście ryżowego makaronu, to Wam go polecam. Jest delikatny i doskonale komponuje się z każdym sosem warzywnym lub mięsnym. Smakuje równie dobrze w wersji słodkiej. Dziś jednak polecam Wam wersję mięsno-warzywną. Taki obiad jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a smak… powinien zadowolić całą rodzinę. Spróbujcie.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Składniki: (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje)
- 1/2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki soli ziołowej
- około 1 łyżki masła
- 60 g makaronu ryżowego muszelki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 5 większych pieczarek
- 1/2 zielonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Połowę piersi kroimy w paski, a następnie te kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy nasze kawałki mięsa i posypujemy je dokładnie solą ziołową. Mieszamy tak, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawie. Kurczaka smażymy na małym ogniu, co jakiś czas obracając. Usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni i odstawiamy na chwilę na bok.
W garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki, a następnie na pół. Połowę papryki kroimy w drobną kostkę.
W międzyczasie w 1/3 szklanki wody rozprowadzamy 2 łyżeczki mąki.
Patelnię stawiamy na mały gaz, dajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i wsypujemy nasze pieczarki wraz z papryką. Obsmażamy około 3-4 minuty, mieszając (na małym ogniu). Po tym czasie dodajemy wcześniej usmażone ziołowe kawałki piersi z kurczaka, mieszamy. Całość przyprawiamy pieprzem (obsypujemy delikatnie po wierzchu) i dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz wodę z mąką. Dokładnie wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem na minimalnym ogniu do czasu zgęstnienia sosu (około 7-8 minut, mieszając co jakiś czas). Pod koniec próbujemy i opcjonalnie doprawiamy pieprzem i solą. Ze względu na dodatek sosu sojowego soli dodajemy bardzo mało lub ją pomijamy (kwestia indywidualnego smaku).
Tak przygotowany mięsno-grzybowy sos podajemy od razu z ciepłym makaronem.
Ryżowe muszelki makaronowe w mięsno-grzybowym sosie
Smacznego