Ryż z pomidorowym sosem ziołowym. Pyszny i szybki obiad.

Ryż z pomidorowym sosem ziołowy. Obiad.

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sos pomidorowy. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a pasuje on praktycznie do wszystkiego. Taki sos można podać na obiad z ryżem lub makaronem. Dlatego dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na naprawdę szybki, prosty w przygotowaniu i smaczny ziołowy sos pomidorowy. Spróbujcie.

Ryż z pomidorowym sosem ziołowy. Obiad

Moją wersję sosu pomidorowego wzbogaciłam używając soli ziołowej od Rafex.

Ryż z pomidorowym sosem ziołowym. Pyszny i szybki obiad.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 3-4 osoby)
  2. około 450 g pomidorów*
  3. 1 łyżeczka soli ziołowej firmy Rafex
  4. około 1 1/2 łyżki posiekanego pora
  5. 1 średnia cebula
  6. szczypta czarnego pieprzu
  7. 1/2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonej bazylii)
  8. 2 - 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  9. ryż do podania (u mnie około 400 g)
  10. * u mnie 4 zwykłe pomidory i 1 malinówka - można dowolnie dobierać
Przygotowanie
  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki lub grubszą kostkę.
  2. Aby łatwiej obrać pomidora można go wcześniej włożyć na 1-2 minuty do wrzątku, a następnie zalać zimną wodą. Jeśli jednak nie przeszkadzają Wam skórki pomidorów można je zostawić, ponieważ potrawa i tak później zostanie zmiksowana.
  3. Tak przygotowane pomidory wraz z posiekaną porą dodajemy do cebuli, lekko podsmażamy wszystko razem przez 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Następnie zmniejszamy gaz i dodajemy do potrawy posiekaną świeżą bazylią (,jeśli nie mamy świeżej bazylii możemy dodać suszonej). Przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidory zmiękną. Co jakiś czas lekko mieszamy potrawę.
  4. Następnie nasz sos zdejmujemy z ognia, wszystko przelewamy do misy blendera. Doprawiamy solą ziołową i szczyptą pieprzu. Wszystko miksujemy, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu (ja wolę jak w sosie zostaną wyczuwalne kawałki pomidorów). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy.
  5. Na talerze układamy ugotowany ryż i podajemy go z naszym pomidorowym sosem ziołowym. Wierzch potrawy można posypać posiekaną porą.
  6. Smacznego
Notes
  1. Przepis i pomysł własny
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz