Ryż smażony z kurczakiem i kilka słów o produktach ESKA

Dziś chciałabym polecić Wam produkty od Bajecznie proste ESKA, które są doskonałe do przygotowywania bajecznie prostych i pysznych dań. Od jakiegoś czasu mam przyjemność testowania kasz, ryżu i płatków tej firmy. Używam je do wszystkiego. Są idealne, gdy szukam czegoś naprawdę prostego i szybkiego. A jak wiadomo – w dzisiejszym zabieganym świecie – takie szybkie i pyszne rozwiązania są na wagę złota. Zgodzicie się? 🙂

W szczególności do gustu przypadła mi cała seria płatków bez gotowania – owsianych, jaglanych i ryżowych. To idealne rozwiązanie na szybkie śniadanie. Jakiś czas temu polecałam Wam np. omlet z udziałem płatków owsianych z Bananem i Żurawiną (klik). Nie brakło też innych propozycji, którymi dzieliłam się z Wami na Instastory. Polecam Wam zaglądać na mój Instagram (klik).

Dziś polecam Wam ekspresową owsiankę:

  • porcja płatków owsianych bez gotowania Eska
  • gorące mleko (można zamienić na wodą lub wykorzystać w proporcjach pół na pół)
  • miód do smaku
  • owoce do podania np. maliny

Płatki zalewamy gorącym mlekiem, dosładzamy miodem, mieszamy. Podajemy z porcją ulubionych owoców. Gotowe. Bajecznie proste!

Ale to nie wszystko… Oferta firmy Eska jest naprawdę bogata. Tak jak wspominałam wcześniej, ja uzupełniłam swoje zapasy o ryż (zwykły i specjalny do gotowania gołąbków), kaszę gryczaną oraz kaszę manną. Wszystko pyszne i idealne do szybkich dań. Dziś polecam Wam przepis na smażony ryż z kurczakiem. Jego przygotowanie jest oczywiście bajecznie proste 😉 Zresztą spójrzcie sami:

Składniki:

  • 400-450 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • porcja mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g ugotowanego ryżu Eska
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta mielonego cynamonu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Drobno pokrojoną cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, zdejmujemy składniki z patelni i odkładamy na talerzyk.

Dolewamy oleju i podsmażamy pokrojone w kostkę lub paseczki piersi z kurczaka. Doprawiamy je solą i pieprzem, jeszcze chwilę smażymy. Kiedy mięso się zrumieni dodajemy mrożone warzywa (wcześniej warto je rozmrozić) i pokrojoną paprykę. Smażymy z 5-6 minut. Następnie dodajemy przyprawy: curry, kurkumę, paprykę i cynamon. Mieszamy wszystko i wsypujemy ugotowany ryż oraz odłożoną wcześniej na bok cebulę z czosnkiem. Całość smażymy jeszcze około 4-5 minut, nie zapominając o mieszaniu.

Podsmażone składniki przesuwamy na bok, pozostawiając około pół wolnej przestrzeni na patelni. W puste miejsce wlewamy rozbełtane jajko, czekamy aż podsmaży się z jednej strony i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Teraz mieszamy wszystkie składniki razem.

Tak przygotowany ryż warto podawać z posiekaną zieleniną.

Smacznego

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz