W zimowe dni stawiam często na proste, ale jakże smaczne rozwiązania. Dziś zapraszam Was na rozgrzewający deser wiśniowy z podchmielonymi wisienkami. Czyli nic innego jak pyszny domowy kisiel w wersji z odrobiną % 😉 Na pewno rozgrzeje nie jedną osobę w każdy chłodny dzień. Jeśli deser ma być podany dla młodszych domowników wystarczy nie dodawać wisienek 😉 Smacznego.
Składniki: (na 1 porcję)
- 250 ml soku z wiśni 100% bez cukru – do nabycia w ZdrowyMarket24
- 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
- 12 g mąki ziemniaczanej
- kilka podchmielonych wisienek*
*użyłam takie jak wykorzystałam do przepisu na makowca
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy 150 ml soku z wiśni, zaczynamy gotować na małym ogniu. W trakcie dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Do pozostałej ilości soku dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Mieszankę wlewamy do gotującego się soku, mieszamy chwilę (cały czas gotując) aż uzyskamy konsystencję kisielu. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy nasze podchmielone wisienki (kilka sztuk), mieszamy i przekładamy do pucharka. Podajemy od razu.
Smacznego
Do odmierzania składników (w tym wypadku mąki ziemniaczanej) używam najczęściej miarki kuchennej regulowanej. Prosta i bardzo przydatna w każdej kuchni. Możecie ją nabyć w Goodest
Ależ to musi rewelacyjnie smakować 🙂 Chętnie bym skosztowała 🙂
😀