Rozgrzewający deser wiśniowy z podchmielonymi wisienkami

Rozgrzewający deser wiśniowy z podchmielonymi wisienkami

W zimowe dni stawiam często na proste, ale jakże smaczne rozwiązania. Dziś zapraszam Was na rozgrzewający deser wiśniowy z podchmielonymi wisienkami. Czyli nic innego jak pyszny domowy kisiel w wersji z odrobiną % 😉 Na pewno rozgrzeje nie jedną osobę w każdy chłodny dzień. Jeśli deser ma być podany dla młodszych domowników wystarczy nie dodawać wisienek 😉 Smacznego.

Rozgrzewający deser wiśniowy z podchmielonymi wisienkami (2)

Składniki: (na 1 porcję)

*użyłam takie jak wykorzystałam do przepisu na makowca

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy 150 ml soku z wiśni, zaczynamy gotować na małym ogniu. W trakcie dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Do pozostałej ilości soku dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Mieszankę wlewamy do gotującego się soku, mieszamy chwilę (cały czas gotując) aż uzyskamy konsystencję kisielu. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy nasze podchmielone wisienki (kilka sztuk), mieszamy i przekładamy do pucharka. Podajemy od razu.

Smacznego

 Rozgrzewający deser wiśniowy z podchmielonymi wisienkami (5)

 Do odmierzania składników (w tym wypadku mąki ziemniaczanej) używam najczęściej miarki kuchennej regulowanej. Prosta i bardzo przydatna w każdej kuchni. Możecie ją nabyć w Goodest

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi