Idealne na chłodne wieczory – rozgrzewające korzenne kakao zwieńczone porcją słodkiej bitej śmietany i czekoladowymi kropelkami. Przepis w sam raz na jesień lub mroźną zimę. Takie kakao nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale też wybornie smakuje. U mnie podane z dużą porcją bitej śmietany, ale możecie je wypić również bez słodkich dodatków. Do tego ulubiona książka, ciepły koc (lub ramie ukochanej osoby) i wieczór na pewno będzie udany 🙂 Spróbujcie.
Składniki: (na 1 porcję)
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej*
- 1 łyżka ciemnego naturalnego kakao (u mnie z eSłoneczko)
- dodatkowo: bita śmietana i czekoladowe groszki
*u mnie przyprawa korzenna sporządzona z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu.
Przygotowanie:
Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy szklankę mleka, dodajemy miód (, jeśli lubicie słodsze kakao i nie będziecie go podawać z bitą śmietaną możecie dodać większą ilość miodu), przyprawę korzenną i łyżkę kakao. Całość gotujemy ciągle mieszając, aż do połączenia składników. W kakao nie może być grudek.
Podajemy ciepłe bez dodatków lub z porcją bitej śmietany i czekoladowymi groszkami.
Smacznego
to jest,to czego mi teraz potrzeba !
😀
Zjadłabym
Tylko za to lubię jesień – że można zawinąć się w koc i pić kakao;)
Oj tak 🙂
Świetne na jesień. Czekolada na gorąco jest dobra na szczególne dni. Do czytanie książek lubię tez pić rozgrzewająca herbatę magic moments z teekanne.