Rollsy z chrzanowym serkiem, wędliną i sałatą

rollsy-z-chrzanowym-serkiem-wedlina-i-salata-1Dziś polecam Wam pyszne i szybkie rollsy z chrzanowym serkiem, wędliną i sałatą. Idealna przekąska na przyjęcie (wystarczy przygotować ich więcej) lub w formie kolacji. Minimum składników, a maksimum smaku. Żeby rollsy ładnie się prezentowały na stole i nie rozwijały, a przez to też były wygodniejsze w jedzeniu, warto je przebić patyczkami do szaszłyków. Można porcje przebić jednym patyczkiem – wystarczy wówczas podczas jedzenia po prostu zsuwać poszczególne rollsy (taka forma ładnie prezentuje się na stole, gdy przygotowujemy dużą ilość rollsów, każdy może wziąć sobie porcje) lub przebijać rollsy pojedynczo (tak dziś zrobiłam, zostały mi kawałki patyczków (odcięte czubki) z innych dań).

rollsy-z-chrzanowym-serkiem-wedlina-i-salata-2Zapraszam również do odwiedzin fanpag’a  firmy Stella (klik)

Składniki: (na 1 porcję)

  • 1 placek tortilli 20 cm
  • 2-3 plastry ulubionej wędliny
  • 4 liście mini sałaty rzymskiej
  • 2 czubate łyżki serka śmietankowego naturalnego*
  • 1/2 – 3/4 łyżeczki chrzanu luksusowego (u mnie Społem Kielce)

*do smarowania kanapek

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy serek śmietankowy naturalny z chrzanem (ilość chrzanu zależy od indywidualnych upodobań, ale nie może być go za dużo, polecam 1/2 lub 3/4 łyżeczki). Tak przygotowanym chrzanowym serkiem smarujemy nasz placek tortilli. Na serek układamy liście sałaty rzymskiej (mają pokryć całą placek), na wierzch układamy ulubioną wędlinę. Ostrożnie zwijamy tortillę w rulon. Tniemy ją następnie na mniejsze części. Nabijamy wszystkie na jeden patyczek do szaszłyków lub kilka mniejszych. Podajemy.

rollsy-z-chrzanowym-serkiem-wedlina-i-salata-3

Smacznego

 

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*