Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec.

Rolada z masą makowąLubicie makowce? U mnie domownicy wprost za nimi przepadają. Dziś zapraszam Was na roladę z masą makową. Taki drożdżowy makowiec idealnie sprawdzi się do weekendowej kawy lub herbaty, jak również na Święta. Spróbujcie.

 

Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 3 1/2 szklanki mąki pszennej (do wypieków drożdżowych)
  2. 25 g świeżych drożdży + 1/4 szklanki ciepłej wody do rozrobienia + łyżeczka cukru
  3. 1/2 szklanki drobnego cukru
  4. 1 jajko
  5. 3 łyżki oleju
  6. oliwa z oliwek do posmarowania papieru o pieczenia (delikatnie)
  7. gotowa masa makowa (1 puszka), bądź masa domowej roboty
Przygotowanie
  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy jajko i olej. Wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma mieć miękko, delikatną konsystencję, ale nie powinno przywierać do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy w oprószonej mąką misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 50 minut.
  2. Posypujemy lekko stolnicę. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (grubość około 3-4 mm). Nakładamy masę makową, zostawiając około 1,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy jak roladę. Końce podkładamy pod spód. Kładziemy na posmarowanym oliwą z oliwek papierze do pieczenia i "pakujemy" rolady, zostawiając troszku luźnego miejsca. Kładziemy na blaszce, zostawiamy do podrośnięcia około 20 minut.
  3. Wkładamy rolady do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  4. Rolady pieczemy około 45 minut. Wierzch rolady winien mieć złoty kolor (widać przez papier).
  5. Studzimy. Ściągamy papier. Wierzch można polukrować, bądź oprószyć pudrem.
  6. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Magdalena says:

    Komentarze ze starego bloga:

    daga313
    2015/04/04 07:14:48
    Makowiec przepyszny. Nie ma to jak domowy wypiek 🙂 Życzę Wesołych Świąt 🙂

    barbaramarias
    2015/04/04 07:37:03
    Wspaniała propozycja wykorzystuje

    matleen
    2015/04/04 07:48:40
    Dziękuję i również życzę zdrowych spokojnych radosnych świąt w rodzinnym gronie
    Pozdrawiam serdecznie Matleen

Dodaj komentarz

*