Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym

Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym (1)Dziś polecam Wam rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym. Dlaczego rodzinne? Bo doskonale sprawdza się na rodzinne spotkania. Ciasto piekę w dość dużej blaszce, łączę w nim ulubione smaki moich najbliższych – czekoladowy murzynek i pyszny sernik, a do tego słodycz przełamuję lekko kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Spróbujcie i Wy, polecam.

Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym (2)

Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowy upiekłam na mące od Swoja Mąka.

Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki

 

Składniki: (na prostokątną blaszkę – u mnie 30×25)

Na czekoladowe ciasto:

  • 4 jajka M
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej – u mnie od Swoja Mąka (polecam! i pamiętajcie o rabacie*)
  • 250 g masła lub margaryny
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki ciemnego kakao – u mnie z eSłoneczko

Na warstwę serową:

  • 4 jajka M
  • 230 g cukru
  • 500 g białego sera z wiaderka (nie może być wodnisty)
  • 125 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (piekę na opcji grzanie dół).

Ciasto czekoladowe:

Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnuszku wraz z cukrem, cukrem wanilinowym, wodą i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na bok w celu przestudzenia.

Szykujemy dwie miski. Białka oddzielamy od żółtek. W jednej misce białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. W drugiej miksujemy krótko żółtka z przestudzoną masą kakaową. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy ją łyżką z ciastem lub króciutko miksujemy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną blaszkę.

Część serowa:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy ser i mąkę, miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie (i krótko) miksujemy. Masę serową wykładamy łyżką na czekoladowy spód.

Na masę serową nakładamy w kilkunastu miejscach dżem porzeczkowy (kilka łyżeczek). Doskonale przełamuje słodycz ciasta.

Końcowe przygotowania:

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 60 minut (stan upieczenia należy sprawdzić patyczkiem). Ciasto powinno ładnie odchodzić od boków, a warstwa serowa być przyrumieniona z wierzchu.

Gdy ciasto ostygnie oprószamy je delikatnie cukrem pudrem i kroimy.

Smacznego

Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym (3)

 

Dziś ciasto podałam popołudniowej kawy na tacy od MyGiftDNA. Na przyjęcia polecam Wam podać je na pięknej paterze z grawerowanym napisem.

Patera MyGiftDNA

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Kuchnia MagdaLeny Anuluj pisanie odpowiedzi