Uwielbiamy sałatki w szczególności te warzywne z majonezem. Taka miska przepysznej i prostej w przygotowaniu sałatki idealnie sprawdzi się zarówno na przyjęciu, świątecznym stole, jak i po prostu do codziennego jedzenia. Moja rodzina często prosi by ją przygotować 🙂 Od czasu do czasu zmieniam lekko składniki, dodaję nowe przypraw by „odświeżyć” nasz ulubiony przepis i wzbogacić jego smak. Spróbujcie mojej dzisiejszej wersji 🙂
Składniki:
- 8 mniejszych ziemniaków
- 6 jajek
- 3 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 2 cm pora (biała część)
- 2 większe ogórki kiszone
- około 2 średnie majonezy
- 2 jabłko
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka groszku
- około 1/2 selera (małego)
- sól do smaku – u mnie himalajska Skworcu
- pieprz czarny mielony Skworcu
- 1 czubata łyżeczka ziół Małgorzaty Skworcu (wspaniale wzbogacają smak)
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę.
Marchewkę, pietruszki i seler obieramy, gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa (ja używam sitka do warzyw). Do składników w misce dodajemy również pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jedno obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz drobno pokrojony por (biała część). Na koniec dodajemy kukurydze i groszek z puszki.
Wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dodając czubatą łyżeczkę ziół Małgorzaty dla wzbogacenia smaku. Na koniec dodajemy majonez (najpierw około 1 1/2 słoiczka) i wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiając solą i pieprzem lub dodając majonezu.
Sałatkę przekładamy do misy i wkładamy na noc do lodówki, aby składniki dobrze się „przegryzły”.
Smacznego
Sałatka jarzynowa jest naaajlepsza! Pycha.
Zgadzam się 🙂
Uwielbiam sałatke jarzynową. Pycha 🙂
😀