Recenzja książki „Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin”

Zdrowie w smaku Niezwykłe dania ze zwykłych roślin. Recenzja książkiZdjęcie pochodzi ze strony Wyd. REA-SJ

„Obecnie jesteśmy ubożsi od naszych przodków nie tylko o surówce odpowiedniej jakości, ale także o wiedzę przekazywaną kiedyś z pokolenia na pokolenie. Wiedzę jak wykorzystać, to co daje nam natura.”

Grażyna i Jarosław Uścińscy

 

Uwielbiam chabry. Ich widok zawsze wywołuje na mojej twarzy uśmiech i powrót we wspomnieniach do dziecinnych lat…  Nigdy nie pomyślałabym, że są czymś więcej niż zwykłą piękną rośliną. Jednak, gdy pierwszy raz zaczęłam przeglądać książkę „Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin”, którą otrzymałam dzięki uprzejmości Wydawnictwa REA-SJ, pospolite chabry nabrały zupełnie innego, kulinarnego i zdrowotnego znaczenia. Wcześniej nigdy do głowy by mi nie przyszło by wykorzystać je podczas pieczenia muffin. Po lekturze książki już wiem, że chaber to nie tylko piękna roślina, ale też zioło o właściwościach ściągających i redukujących stany zapalne. Ma też m.in. wpływ na pracę układu pokarmowego, wątroby i woreczka żółciowego. Działa rozluźniająco, bakteriobójczo i przeciwalergicznie. A to tylko niektóre z jego właściwości, o których dowiedziałam się z tej niezwykłej, pięknie zilustrowanej i napisanej fachową ręką książki.

Zdrowie w smaku NIezwykłe dania ze zwykłych roślin recenzja (2)

Z każdą kolejną stroną autorzy Grażyna i Jarosław Uścińscy zaskakują czytelnika pomysłami na wykorzystanie popularnych, łatwo dostępnych dzikich roślin w kuchni. Czy wiedzieliście, że z kalarepy można stworzyć w prosty sposób pyszne chipsy? Czy ktoś z Was próbował już lodów jałowcowo-waniliowych?

Zdrowie w smaku NIezwykłe dania ze zwykłych roślin recenzja (4)Zdrowie w smaku NIezwykłe dania ze zwykłych roślin recenzja (3)

Książka „Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin”, to skarbnica wiedzy nie tylko kulinarnej, ale przede wszystkim wiedzy o zdrowiu, które mamy na wyciągnięcie ręki. Popularne, ignorowane przez nas rośliny kryją w sobie niezwykłe właściwości. Autorzy w prosty sposób opowiadają nam, które z nich można wykorzystać w kuchni, o ich smakach, walorach odżywczych i oddziaływaniu na nasz organizm. Wybierając konkretna roślinę najpierw otrzymujemy wiedzę na jej temat „Co zawiera i jak działa”, „Jak to jeść”. Na kolejnych stronach znajdujemy przykładowy przepis z jej zastosowaniem. Na kartkach książki znajdziemy ponad 100 niezwykłych, zdrowych i smacznych przepisów. Osobiście mam zamiar wykorzystać wiele z nich.

Zdrowie w smaku NIezwykłe dania ze zwykłych roślin recenzja (5)

„Grażyna i Jarek swoją książką przybliżają nas do smaku pierwotnego, utrzymanego w harmonii z naturą. Po tej lekturze każda łąka, las, zagajnik czy też zwykły ogródek, będą wyglądały inaczej. Bo też inaczej na nie spojrzymy”

Karol Okrasa

Nie sposób się nie zgodzić ze słowami Karola Okrasy. Osobiście jestem zachwycona tą niezwykłą książką i polecam ją każdemu kto nie tylko szuka inspiracji w kuchennych podbojach, ale również wiedzy i informacji na temat tego jak wiele jedzenie może nam dać, jak wiele kryje się zdrowia w zdawałoby się zwykłych, nieciekawych roślinkach. Choć mam tą książkę już jakiś czas wciąż mnie zaskakuje i wciąż zyskuję dzięki niej wiedzę oraz inspiracje kulinarne. Serdecznie Wam polecam tą pozycję.

Książkę możecie nabyć tutaj (obecnie w promocyjnej cenie).

 

 

Jeśli zainteresowała Was ta książka, to zaglądajcie również na blog i mój fanpag na Facebook, bo wraz z wydawnictwem REA-SJ szykuje dla Was konkurs. O szczegółach już niedługo. Zachęcam do udziału.

 

 

Zapisz

Zapisz

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*