Racuchy na zsiadłym mleku

Racuchy na zsiadłym mleku Lubicie racuchy? A zsiadłe mleko? Na oba pytania w moim domu słychać głośne „Tak”. Zazwyczaj zsiadłe mleko podaję do młodych ziemniaków w towarzystwie sadzonego jajka. Jednak można je wykorzystać naprawdę do wielu innych przepisów. Jednym z nich są nasze ulubione racuchy na zsiadłym mleku. Do ich przygotowania nie potrzebujemy drożdży. Wystarczy kilka prostych składników i dobrej jakości zsiadłe mleko. Ja sięgam od lat po zsiadłe mleko Krasnystaw OSM Ten smak przypomina mi dzieciństwo i mleko jakie przygotowywała moja babcia. Coś cudownego!

Krasnystaw OSM, to nowoczesna firma współpracująca z ponad trzystoma dystrybutorami produktów nabiałowych z całej Polski. To jakość, smak i wielka tradycja sięgająca aż do początków minionego wieku. Firma istnieje na naszym rynku od 1913 roku.

A wracając do przepisu… Racuchy na zsiadłym mleku jemy najczęściej na słodszy obiad lub obfite śniadanie. Moja rodzina je bardzo lubi. Ich przygotowanie jest tak proste i szybkie, że starczy, że ktoś z domowników zawoła „Mamo! Zrobisz racuchy. Proszę…”. A ja już jestem w kuchni i mieszamy składniki lub miesza je któryś z moich maluchów. Polecam i Wam takie proste racuchy bez drożdży.

Składniki: (na około 17-18 szt)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka klasy M
  • 1 szklanka zsiadłego mleka Krasnystaw OSM (250 ml)
  • 1 łyżeczka soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny lub pominąć)
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • mała szczypta soli
  • olej do smażenia

Propozycja podania:

  • cukier puder
  • syrop czekoladowy

Przygotowanie:

Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sodę, cukier i sól. Mieszamy składniki łyżką.

Następnie dolewamy zsiadłe mleko, sok z limonki, wbijamy jajka i całość energicznie mieszamy ręczną trzepaczką (tak by nie było grudek w cieście).

Rozgrzewamy olej. Uwaga! Te racuchy smażymy na większej ilości oleju. Powinno go być tyle by choć do połowy przykrył ciasto – około 0,5 cm. Jeśli obawiacie się, że będą chłonąć olej można dodać niewielką ilość octu (naprawdę niewielką!).

Nakładamy po łyżce masy i smażymy racuchy z oby stron na rumiano. Jeśli będą za szybko się rumienić zmniejszamy moc palnika. Racuchy powinny ładnie urosnąć.

Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy i podajemy z ulubionymi dodatkami np. cukrem pudrem lub sosem czekoladowym.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

  1. Kama says:

    Też lubię to zsiadłe mleko. Najlepsze! Ale przyznam, że do tej pory podawałam je tylko do ziemniaków. Teraz mam już inny pomysł. Dziękuję za inspiracje 🙂

    • Magdalena says:

      Tak, można. Zmieni to jedynie smak ciasta, ale nie wpłynie na konsystencję 🙂 Można też dodać do masy inne używane „słodzidło” lub po prostu zetrzeć słodkie jabłko 🙂

Skomentuj Gosia Anuluj pisanie odpowiedzi