Quinoa pudding. Zdrowy pudding czekoladowy na bazie komosy ryżowej.

quinoa-pudding-zdrowy-pudding-na-bazie-komosy-ryzowejDziś zapraszam Was na coś pysznego i zdrowego – quinoa pudding. Zdrowy pudding czekoladowy na bazie quinoa (komosy ryżowej), to mój hit ostatnich dni. Jem go zamiast budyniu. Idealny na deser i śniadanie. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. A przygotujecie go dosłownie w kilka minut. Nic tylko jeść i to bez wyrzutów sumienia 😉 Quinoa biała (inaczej komosa ryżowa) charakteryzuje się delikatnym smakiem, a jej ziarna po ugotowaniu pęcznieją i nabierają kremowej barwy. Jest bardzo zdrowa, bo zawiera wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych pochodzenia naturalnego: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i chromu. Dodatkowo quinoa biała posiada niską zawartość cukru. Idealna do dań na słodko (jak mój pudding), jak i jako dodatek do dań wytrawnych. Polecam. Jeśli jeszcze jej nie jedliście, to zachęcam do spróbowania mojego przepisu.

quinoa-pudding-1

Moi drodzy, jeśli skorzystaliście z przepisu prześlijcie proszę zdjęcie na mój mail lub za pośrednictwem Facebook.

Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu.

Składniki: (na 2 porcje)

*używam go do słodzenia, opcjonalnie możemy zastąpić np. miodem lub namoczonymi przez noc daktylami

Przygotowanie:

Do gotującej się wody wkładamy 1 woreczek komosy ryżowej (u mnie quinoa biała). Gotujemy około 10 minut. Następnie przepłukujemy pod zimną wodą.

Jeszcze ciepłą komosą przekładamy do misy blendera z nożami, dodajemy kakao, syrop daktylowy i wlewamy 1/3 szklanki mleka. Całość miksujemy do uzyskania konsystencji puddingu. Jeżeli zajdzie taka potrzeba można dodać więcej mleka, aby konsystencja nie była zbyt gęsta i było łatwo całość zmiksować. Próbujemy, opcjonalnie można jeszcze dosłodzić syropem.

Nasz quinoa pudding przekładamy do miseczek. Na wierzch układamy płatki kokosa, suszoną żurawinę i plasterki banana.

Podajemy ciepły lub na zimno.

quinoa-pudding-2

Smacznego

 

Print Friendly

12 comments

Dodaj komentarz


*