Pyszny daktylowiec (ciasto). Aromatyczne ciasto na każdą okazję.

Daktylowiec ciasto

Daktylowiec ciasto

Dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo aromatyczne ciasto z daktylami. Taki wypiek sprawdzi się właściwie na każdą okazję – święta, przyjęcie, urodziny, spotkanie ze znajomymi. Pyszny daktylowiec będzie idealny również od tak do popołudniowej kawy lub herbaty. Dzięki uprzejmości Lidl moje ciasto jest „nadziane” daktylami najwyższej jakości, a waniliowo-rumowa mieszance przypraw nadaje mu wspaniałego aromatu. Odrobina luksusu w każdym kęsie. Nic tylko… sięgnąć po kolejny kawałek daktylowca. Spróbujcie i Wy, zapraszam.

Pyszny daktylowiec (ciasto)Pyszny daktylowiec (ciasto). Aromatyczne ciasto na każdą okazję

Daktylowiec ciasto

* przepis zaczerpnięty z zeszytu mojej mamy, z moimi zmianami

Pyszny daktylowiec (ciasto). Aromatyczne ciasto na każdą okazję.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 100 g margaryny (miękkiej)
  2. 150 g cukru
  3. 2 pełne łyżeczki mieszanki przypraw wanilia i aromat rumu marki Deluxe - dostępnej w Lidl
  4. 2 jajka klasy M
  5. mała szczypta soli
  6. 250 g mąki pszennej + 2 łyżeczki
  7. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 125 ml śmietanki uht 18%
  9. 6 daktyli marki Deluxe - dostępnej w Lidl
  10. 3 czubate łyżki skórki pomarańczowej
  11. cukier puder do oprószenia ciasta
  12. * Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie
  1. Odpowiednio wcześniej przed pieczeniem wyciągamy margarynę, aby zmiękła. A następnie resztę składników. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Daktyle przecinamy na pół, wyciągamy pestki. A następnie wszystkie kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Przekładamy do miseczki. Do pokrojonych daktyli dodajemy 3 czubate łyżki skórki pomarańczowej. Daktyle i skórkę posypujemy 2 łyżeczkami mąki pszennej i dokładnie mieszamy, aby wszystkie nasze "bakalie" były obtoczone w mące (nie mogą się sklejać).
  3. Do miski wkładamy 100 g miękkiej margaryny, dosypujemy cukier i 2 pełne łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe, zaczynamy ucierać składniki mikserem na małych obrotach. Kolejno dodajemy całe jajka i szczyptę soli, ciągle miksując. Następnie wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy dokładnie. Na koniec wlewamy śmietankę, miksując do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
  4. Do tak przygotowanej, gęstej masy dodajemy obtoczone w mące daktyle i skórkę pomarańczową. Miksujemy chwilę na małych obrotach.
  5. Ciasto wykładamy łyżką stołową do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki. Ciasto należy wykładać łyżka po łyżce, tworząc swoiste kupki.
  6. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  7. Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy i oprószamy cukrem pudrem.
  8. Ciasto można jeść od razu, ale najlepiej smakuje dnia następnego.
  9. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*