Pysznie kremowe domowe lody malinowe. Przepis na malinowe lody bez jajek, bez maszynki.

Pysznie kremowe domowe lody malinowe. Przepis na malinowe lody bez jajek, bez maszynki.Uwielbiam lody. Gdy tylko pojawiają się pierwsze ciepłe dni, świeże owoce, wprost nie mogę się oprzeć pokusie, by nie zjeść takiego pysznego, zimnego deseru. Tak, czasem zdarza mi się kupić lody z budki lub po prostu w sklepie, ale nic nie dorówna smakowi tych własnoręcznie przygotowanych. Dlatego dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pysznie kremowe domowe lody malinowe. Przepis jest prosty, na dodatek takie malinowe lody przygotowuje się bez jajek i bez specjalnej maszynki. Spróbujcie i delektujcie się smakiem domowych lodów.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Pysznie kremowe domowe lody malinowe. Przepis na malinowe lody bez jajek, bez maszynki.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 250 g malin
  2. 7 łyżek cukru
  3. 1/2 szklanki wody
  4. 330 ml śmietanki kremówki 30% (z lodówki !i
  5. mała szczypta solu
Przygotowanie
  1. Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy wodę, dodajemy cukier i wsypujemy maliny. Gotujemy na małym ogniu, aż do zagotowania. Mieszamy co jakiś czas, malin mają się rozpaść, a cukier w pełni rozpuścić. Gdy nasz malinowy syrop się zagotuje, czekamy jeszcze z 2-3 minuty i zdejmujemy garnek z ognia. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. Syrop malinowy przecedzamy przez bardzo gęste sitko, aby został nam sam sok pozbawiony pestek (dzięki temu nasze lody będą bardzo delikatne i kremowe). Pulpy malinowej nie wykorzystujemy. Syrop wstawiamy do lodówki.
  3. W misce mikserem ubijamy zimną śmietankę kremówkę 30% wraz ze szczyptą soli. Wystarczy jak nasza śmietanka się "napuszy" i powiększy swoją objętość (nie musimy jej ubijać na sztywno).
  4. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy powoli (schłodzony w lodówce) syrop malinowy. Miksujemy do połączenia składników (uzyskania jednolitego malinowego koloru).
  5. Tak przygotowane lody przelewamy do plastikowego pojemnika z pokrywką. Wkładamy do zamrażalnika. Lody podczas zamrażania mieszamy 2-3 razy (ja używam do tego celu małego widelczyka). Najlepiej po 30-40 minutach, a potem w odstępach godzinnych.
  6. Lody są gotowe po około 5 godzinach (czas ten oczywiście zależy od mocy zamrażalnika).
  7. Jeśli nie chcemy zjeść lodów od razu możemy je zostawić na dłużej, ale wówczas należy je wyciągnąć około 10-15 minut przed planowanym podaniem.
  8. U mnie lody nigdy nie doczekują dłuższego mrożenia. Po obowiązkowych 5 godzinach zostają od razu zjedzone w całości.
  9. Podajemy same lub z owocami.
Notes
  1. Przepis własny
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz


*