Pysznie kokosowa babka piaskowa

Pysznie kokosowa babka piaskowa 1Uwielbiam kokosowe ciasta. Ten niebywale smaczny i aromatyczny dodatek nadaje im wilgotności. A zapach… zwłaszcza bezpośrednio po upieczeniu jest wspaniały. Dziś zapraszam Was na szybką w wykonaniu, pysznie kokosową babkę piaskową. Idealna na osłodę dnia, w towarzystwie herbaty lub kawy, do ulubionej książki… Po prostu smaczne ciasto, które polecam każdemu. Spróbujcie.

Pysznie kokosowa babka piaskowa 3Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO – produkt znajdziecie tu)*
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 margaryna 250 g
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnych wiórków kokosowych (u mnie od Pro-BIO – produkt znajdziecie tu)*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*produkty możecie nabyć również w e-sklepach (lista)

Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z jajkami i cukrem.

Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Kolejno ciągle miksując powoli wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.

Na koniec do naszej masy dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy. Ciasto będzie gęste.

Ciasto wykładamy łyżką do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki.

Pysznie kokosowa babka piaskowa

Kokosową babkę pieczemy na środkowym poziomie, w nagrzanym do 210 stopni piekarniku około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika.

Po wystudzeniu babkę wyjmujemy z formy i oprószamy ją cukrem pudrem.

Kokosową babkę najlepiej przechowywać pod przykryciem.

Pysznie kokosowa babka piaskowa 2Pysznie kokosowa babka piaskowa.

Smacznego

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

16 comments

    • Magdalena says:

      Pani Amelio, nie mierzyłam mąki w gramach. Do odmierzania użyłam popularnej szklanki 250 ml. Dla ułatwienia proszę odmierzyć najpierw 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej i uzupełnić (do pełnej szklanki) mąką pszenną. Mam nadzieję, że to ułatwi Pani odmierzenie składników.

    • Magdalena says:

      Nie w przepisie jest prawidłowo – 1 cala szklanka i jeszcze 1/4. Poprzednio wyjaśniłam jedynie jak ułatwić odmierzenie tej 1/4 części. Bo 1 szklanka wydawała mi się oczywista. Przepraszam jeśli źle zrozumiałam poprzednio Pani pytanie. Mam nadzieję że teraz przepis nie sprawi problemów. Pozdrawiam serdecznie. A na przyszłość postaram się dokładniej opisywać składniki.

  1. Kasieńka says:

    Babka wyszła fantastyczna. Właśnie jem ostatni kawałek ? Dziękuję za przepis

    Amelio przepis jest mega prosty 1 cała i 1/4 szklanki mąki pszennej i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej tu nie ma błędu i łatwo to odmierzyć skoro nawet mi się udało a mistrzem wypieków nie jestem

Skomentuj AMELIA Anuluj pisanie odpowiedzi