Ciasto z nektarynkami i borówkami. Pyszne ucierane ciasto owocowe. Uwielbiam ciasta z owocami. A te ucierane są najlepsze. Dlaczego? Bo ich przygotowanie jest tak proste i szybkie, że nawet tzw. niespodziewani goście są Wam niestraszni. Kilka chwil przygotowań, pieczenie i… możecie na stół podać wspaniałe ciasto z jagodami i nektarynkami, które ucieszy smakiem każdego. Zachęcam do pieczenia.
- 200 g dobrego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka (najlepiej wiejskie)
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g borówki amerykańskiej
- 2 nektarynki
* masło, jajka i owoce muszą być w temperaturze pokojowej
Przygotowujemy owoce – nektarynki obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w dużą kostkę. Borówki płuczemy. Tak przygotowane owoce odstawiamy na bok.
Szykujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy do niej cały budyń i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko delikatnie łyżką.
Do drugiej miski przekładamy miękkie masło. Ucieramy je dokładnie z cukrem. Następnie do masy dodajemy po jednym jajku, każdorazowo ucierając.
Odkładamy mikser.
Do miski z „mokrymi” składnikami wsypujemy powoli suche składniki z drugiej miski. Mieszamy wszystko ostrożnie ręczną trzepaczką lub drewnianą łyżką, do połączenia składników.
Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki o wymiarach 31×12. Na masę przekładamy owoce, po czym dociskamy je lekko ręką („wyrównując” ciasto).
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do tzw. „suchego patyczka”).
Przestudzone ciasto kroimy i podajemy.
Smacznego
wygląda przepysznie! 🙂
Dziękuję