Pyszne ucierane ciasto owocowe. Ciasto z nektarynkami i borówkami.

Pyszne ucierane ciasto owocowe. Ciasto z nektarynkami i borówkami.Ciasto z nektarynkami i borówkami. Pyszne ucierane ciasto owocowe. Uwielbiam ciasta z owocami. A te ucierane są najlepsze. Dlaczego? Bo ich przygotowanie jest tak proste i szybkie, że nawet tzw. niespodziewani goście są Wam niestraszni. Kilka chwil przygotowań, pieczenie i… możecie na stół podać wspaniałe ciasto z jagodami i nektarynkami, które ucieszy smakiem każdego. Zachęcam do pieczenia.

Składniki:
  • 200 g dobrego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka (najlepiej wiejskie)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g borówki amerykańskiej
  • 2 nektarynki

* masło, jajka i owoce muszą być w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Przygotowujemy owoce – nektarynki obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w dużą kostkę. Borówki płuczemy. Tak przygotowane owoce odstawiamy na bok.

Szykujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy do niej cały budyń i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko delikatnie łyżką.

Do drugiej miski przekładamy miękkie masło. Ucieramy je dokładnie z cukrem. Następnie do masy dodajemy po jednym jajku, każdorazowo ucierając.

Odkładamy mikser.

Do miski z „mokrymi” składnikami wsypujemy powoli suche składniki z drugiej miski. Mieszamy wszystko ostrożnie ręczną trzepaczką lub drewnianą łyżką, do połączenia składników.

Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki o wymiarach 31×12. Na masę przekładamy owoce, po czym dociskamy je lekko ręką („wyrównując” ciasto).

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do tzw. „suchego patyczka”).

Przestudzone ciasto kroimy i podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*