Pyszne ucierane ciasto owocowe. Ciasto z nektarynkami i borówkami.

Pyszne ucierane ciasto owocowe. Ciasto z nektarynkami i borówkami.Uwielbiam ciasta z owocami. A te ucierane są najlepsze. Dlaczego? Bo ich przygotowanie jest tak proste i szybkie, że nawet tzw. niespodziewani goście są Wam niestraszni. Kilka chwil przygotowań, pieczenie i… możecie na stół podać wspaniałe ciasto z jagodami i nektarynkami, które ucieszy smakiem każdego. Zachęcam do pieczenia.

Pyszne ucierane ciasto owocowe. Ciasto z nektarynkami i borówkami.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 200 g dobrego masła
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  4. 4 jajka (najlepiej wiejskie)
  5. 1 budyń waniliowy
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. 125 g borówki amerykańskiej
  8. 2 nektarynki
  9. * masło, jajka i owoce muszą być w temperaturze pokojowej
Przygotowanie
  1. Przygotowujemy owoce - nektarynki obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w dużą kostkę. Borówki płuczemy. Tak przygotowane owoce odstawiamy na bok.
  2. Szykujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy do niej cały budyń i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko delikatnie łyżką.
  3. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło. Ucieramy je dokładnie z cukrem. Następnie do masy dodajemy po jednym jajku, każdorazowo ucierając.
  4. Odkładamy mikser.
  5. Do miski z "mokrymi" składnikami wsypujemy powoli suche składniki z drugiej miski. Mieszamy wszystko ostrożnie ręczną trzepaczką lub drewnianą łyżką, do połączenia składników.
  6. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki o wymiarach 31x12. Na masę przekładamy owoce, po czym dociskamy je lekko ręką ("wyrównując" ciasto).
  7. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka").
  8. Przestudzone ciasto kroimy i podajemy.
  9. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*