Pyszne migdałowe ciasto z owocami

Pyszne migdałowe ciasto z owocamiZapraszam Was na prosty przepis na pyszne migdałowe ciasto z owocami. Do przygotowania tego ciasta możecie użyć dowolnych owoców lub całkowicie je pominąć. Wypiek jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Takie migdałowe ciasto możecie właściwie przygotować tuż przed przyjściem gości. Spróbujcie.

Pyszne migdałowe ciasto z owocami
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 1 szklanka płatków migdałowych
  2. 4 całe jajka (najlepiej wiejskie od gospodarza)
  3. 1 szklanka mąki pszennej
  4. 3/4 szklanki cukru
  5. 1/2 szklanki oleju
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 1 czerwona śliwka (można dać więcej)*
  8. garść czereśni*
  9. cukier puder do posypania ciasta przed podaniem
  10. * ilość i rodzaj dodanych owoców zależy od Was. Ja użyłam ich niewiele, gdyż zależało mi na zachowaniu intensywności migdałowego smaku ciasta
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od przygotowania płatków migdałowych - 1 szklankę płatków migdałowych wsypujemy do misy blendera, rozdrabniamy je (wyglądem będą przypominać drobną kaszkę).
  2. Do jednej miski wsypujemy rozdrobnione migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką.
  3. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy, aż dokładnie utrzemy składniki.
  4. Następnie do masy jajecznej wlewamy powoli olej, miksując na małych obrotach. Po czym delikatnie i stopniowo dosypujemy suche składniki z drugiej miski. Miksujemy dokładnie po połączenia składników.
  5. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki.
  6. Czereśnie drylujemy i dzielimy na połówki. Śliwkę obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Tak przygotowane owoce układamy na cieście, wciskając je lekko w masę. Robimy, to delikatnie, bo owoce i tak podczas pieczenia znajdą się w cieście.
  7. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 35-40 minut (po 35 minutach sprawdzamy ciasto patyczkiem). Ja piekłam w piekarniku gazowym na środkowym poziomie.
  8. Po upieczeniu ciasto studzimy i wyjmujemy z formy, a następnie posypujemy wierzch cukrem pudrem.
  9. Smacznego
Notes
  1. przepis i pomysł własny
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz


*