Pyszne leczo z cukinią i kiełbasą. Obiad idealny. Kto z Was moi drodzy lubi leczo? Ja za nim wprost przepadam. Pożywne, ciepłe i bardzo sycące danie, które możecie podać zarówno w wersji z mięsem, jak i bez. Prosta i niedroga propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Spróbujcie.
- 1 cukinia
- 2 świeże pomidory
- 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego + 1 1/2 dodatkowo (opcjonalnie)
- 1 duża czerwona cebula
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- kiełbasa (u mnie 1 1/2 kiełbasy śląskiej)
- 1 1/2 szklanki wody
- oliwa z oliwek
- około 1/3 łyżeczki ziół włoskich (u mnie 4-5 przekręceń młynka z przyprawami)
- 3/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pietruszka do przybrania
Przygotowujemy głęboką patelnię. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone w grubszą kostkę obie papryki oraz kawałki pomidorów. Pomidory przygotowujemy, albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Do wszystkich składników dolewamy 1 1/2 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
Uwaga: Jeśli wolicie gęstsze leczo ilość wody można zmniejszyć.
Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
Po około 10 minutach duszenia dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę całą cukinię i podsmażoną kiełbasę.
Wszystko nadal dusimy, aż nasza cukinia będzie miękka (należy uważa, aby jej nie rozgotować) – około 15-20 minut.
Leczo doprawiamy słodką i ostrą papryką oraz włoskimi przyprawami, dodajemy stopniowo pozostałą część przecieru próbując smak. Dusimy jeszcze kolejne 5-8 minut. Odstawiamy na parę minut.
Podajemy same lub np. z kromką chleba.
Smacznego
Ja też „przepadam”:)
😀