Pyszne leczo z cukinią i kiełbasą. Obiad idealny.

Pyszne leczo z cukinią i kiełbasą. Obiad idealny.Kto z Was moi drodzy lubi leczo? Ja za nim wprost przepadam. Pożywne, ciepłe i bardzo sycące danie, które możecie podać zarówno w wersji mięsnej, jak i bez. Ja dziś proponuję Wam leczo z cukinią i kiełbasą. Spróbujcie, bo taki obiad jest naprawdę prosty w przygotowaniu.

Pyszne leczo z cukinią i kiełbasą. Obiad idealny.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 1 cukinia
  2. 2 świeże pomidory
  3. 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego + 1 1/2 dodatkowo (opcjonalnie)
  4. 1 duża czerwona cebula
  5. 2 papryki (czerwona i żółta)
  6. kiełbasa (u mnie 1 1/2 kiełbasy śląskiej)
  7. 1 1/2 szklanki wody
  8. oliwa z oliwek
  9. około 1/3 łyżeczki ziół włoskich (u mnie 4-5 przekręceń młynka z przyprawami)
  10. 3/4 łyżeczki ostrej papryki
  11. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  12. pietruszka do przybrania
Przygotowanie
  1. Przygotowujemy głęboką patelnię. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone w grubszą kostkę obie papryki oraz kawałki pomidorów. Pomidory przygotowujemy, albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Do wszystkich składników dolewamy 1 1/2 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
  2. Uwaga: Jeśli wolicie gęstsze leczo ilość wody można zmniejszyć.
  3. Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
  4. Po około 10 minutach duszenia dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę całą cukinię i podsmażoną kiełbasę.
  5. Wszystko nadal dusimy, aż nasza cukinia będzie miękka (należy uważa, aby jej nie rozgotować) - około 15-20 minut.
  6. Leczo doprawiamy słodką i ostrą papryką oraz włoskimi przyprawami, dodajemy stopniowo pozostałą część przecieru próbując smak. Dusimy jeszcze kolejne 5-8 minut. Odstawiamy na parę minut.
  7. Podajemy same lub np. z kromką chleba.
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*