Pyszne i lekki lody jabłkowe z cynamonem i pomarańczową skórką

Pyszne i lekki lody jabłkowe z cynamonem i pomarańczową skórką 1Jeśli lubicie lody, a do tego chcielibyście aby były one lekkie i niskokaloryczne zachęcam Was do przygotowania w domy pysznych lodów jabłkowych z cynamonem i pomarańczową skórką. Tak, tak dobrze przeczytaliście! Przygotowałam lody o smaku jabłkowym. Lody te są nie tylko bardzo smaczne, ale też i proste w wykonaniu. Do ich przygotowania nie potrzeba specjalnej maszynki do lodów. Dodatkowym atutem jest fakt, że (nie licząc dodatku cukru pudru) taki deser to samo zdrowie. Spróbujcie. Wierze, że i Wam posmakują takie pyszne (choć nietypowe smakowo) lody jabłkowe z cynamonem i pomarańczową skórką.

Pyszne i lekki lody jabłkowe z cynamonem i pomarańczową skórką 2Pyszne i lekki lody jabłkowe z cynamonem i pomarańczową skórką – przepis własny

Pyszne i lekki lody jabłkowe z cynamonem i pomarańczową skórką
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 4-5 gałek)
  2. około 260 g pokrojonych, obranych jabłek (3 soczyste jabłka)
  3. 2 łyżki kremowego jogurtu naturalnego
  4. 2 łyżki cukru pudru
  5. 3/4 łyżeczki cynamonu
  6. 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  7. do podania: rożki do lodów lub pucharki
Przygotowanie
  1. Jabłka obieramy, kroimy na cztery części i wycinamy gniazda. Można przeciąć je na mniejsze kawałki. Ważne, aby dobrać dobre, soczyste, słodkie jabłka (! nie mączne). Tak przygotowane jabłka wkładamy w plastikowym pojemniku do zamrażalnika na około 1 1/2 godziny.
  2. Po tym czasie wyciągamy nasze zmrożone jabłka i wkładamy do misy blendera z ostrymi nożami. Dodajemy kremowy jogurt naturalny, cynamon, cukier puder i pomarańczową skórkę kandyzowaną. Miksujemy chwilę, tylko do uzyskania jednolitej, gęstej zmrożonej masy. Uwaga! Ilość cukru i cynamonu możemy zmniejszyć według własnych upodobań, wystarczy dać go mniej, następnie króciutko zmiksować, spróbować i opcjonalnie dołożyć wybrany składnik.
  3. Lodową masę przekładamy do plastikowego pojemniczka z przykrywką. Całość wkładamy do zamrażalnika. Podczas mrożenia należy mieszać lody co 40-50 minut, aby nie dopuścić do powstania kryształków lodu i uzyskać kremową konsystencję. Czas mrożenia uzależniony jest od zamrażalnika. Średnio lody powinny uzyskać pożądaną konsystencję po około 4 godzinach.
  4. Lody podajemy w wafelkach lub w pucharkach z ulubionymi dodatkami.
  5. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz