Uwielbiam smak i zapach cynamonu. Dziś zapraszam Was na pyszne cynamonowe gofry. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to naprawdę zachęcam. Do takich cynamonowych gofrów pasują właściwie każde dodatki, ale ja osobiście podaję je najczęściej tylko w towarzystwie owoców lub oprószone cukrem pudrem. Jednak moje skarby oczywiście uwielbiają też wersję z górą bitej śmietany 😉 Spróbujcie.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka klasy M
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 25 g stopionego masła
- odrobina oleju do posmarowania gofrownicy
- ulubione dodatki: bita śmietana, cukier puder, owoce, domowy dżem truskawkowy
Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.
Do żółtek dodajemy cukier, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy stopione masło, mleko, łyżeczkę cynamonu i proszek do pieczenia, miksujemy. Po czym dodajemy mąkę, miksując aż do dokładnego połączenia składników.
Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, i chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników).
Ciasto na gofry powinno mieć gęstą konsystencję.
Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną oleju np. pędzelkiem. Następnie wlewamy ciasto.
Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, cukier puder, owocami lub domowy dżem truskawkowy.
Smacznego
takiego połączenia jeszcze nie próbowałam 🙂 takie gofry muszą być przepyszne 🙂
Zachęcam do spróbowania. Są naprawdę pyszne 🙂
Pozdrawiam