Pyszna surówka z pekińskiej kapusty

Pyszna surówka z pekińskiej kapusty. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. A ta jest jedną z naszych ulubionych. Przygotowuję ją w większych ilościach, bo zawsze znika bardzo szybko. Czasem lubię ją jeść od tak bez niczego. Wczoraj podałam ją do placków ziemniaczanych z sosem z piersi z kurczaka. Całość smakowała wspaniale 🙂

Surówka z pekińskiej kapusty jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Jedynym wyzwaniem (zwłaszcza jak przygotowujecie ją w większych ilościach) jest siekanie i tarcie składników. Osobiście bardzo tego nie lubię. Na szczęście odkąd mam wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium jest to dziecinnie łatwe. Robot pozwala na przygotowanie każdej sałatki dosłownie w kilka chwil i to bez zbędnego wysiłku. Wystarczy założyć odpowiednią tarczę do plastrów lub wiórków. Tarcze są niezwykle ostre, wykonane są z profesjonalnej stali Sabatier® Radzą sobie świetnie z każdym warzywem i owocem. Polecam!

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 młode marchewki
  • około 3 cm pora (jasna część)
  • 1 słodkie, soczyste jabłko
  • około 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • około 3-4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotowujemy wszystkie składniki surówki. Marchewki skrobiemy, jabłko obieramy, a kapustę kroimy na większe kawałki. Kapustę, marchewki, por i jabłko siekamy / trzemy. Ja używam do tego wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium .Wystarczy założyć odpowiednią tarczę i po kolei wrzucać składniki. Robot posieka wszystko w kilka chwil. Dziś użyłam tarczy do plastrów, przez co np. marchewka była pokrojona w cienkie plasterki. Jeśli wolicie np. marchewkę w tradycyjnej tartej postaci, wystarczy zmienić tarczę.

Do tak przygotowanych składników sałatki dodajemy jogurt naturalny typu greckiego, majonez, granulowany czosnek i doprawiamy całość (dość obficie) solą i pieprzem. Całość najlepiej wymieszać ręką ugniatając przy tym składniki. Ja robię to w większej misce. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku. Surówkę najlepiej przygotować kilka minut przed obiadem, aby smaki ładnie się przegryzły.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi