Pyszna i szybka babka bez miksera

Pyszna i szybka babka bez miksera 1Uwielbiam babki. W ogóle wprost przepadam za prostymi słodkościami, które idealnie smakują zarówno w towarzystwie porannej herbaty, jak i same. Dziś polecam Wam przepis na pyszną i szybką babkę bez miksera. Jedna miska, kilka składników (, które znajdziecie bez problemu w każdej kuchni), drewniana łyżka i… już po kilku minutach przygotowań ciasto wkładamy do piekarnika. Taką babkę możecie przygotować w tradycyjnej keksówce lub (tak jak ja) w mniejszych, kolorowych papierowych foremkach (u mnie od PapilArt). Dzięki temu babkę można spokojnie zabrać ze sobą do pracy lub w gości. Przepis jest naprawdę prosty i wart wypróbowania. Spróbujcie.

Pyszna i szybka babka bez miksera

Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu o smaku śmietankowym bez cukru (proszek)
  • niespełna 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 jajka klasy L

Babkę upiekłam w dwóch mniejszych formach PapilArt (155x60x55 mm)

Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl

Przygotowanie:

Margarynę (lub masło) rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, łyżkę budyniu (proszek) i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy cukier, znów mieszamy. 

Kolejno wbijamy 3 całe jajka, całość mieszamy. Na koniec wlewamy przestudzaną rozpuszczoną margarynę (lub masło). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.

Pyszna i szybka babka - przygotowanie

Ciasto przekładamy do foremek (u mnie dwie małe 155x60x55 mm). Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.

Uwaga! Jeśli użyjecie jednej tradycyjnej keksówki czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego proszę stosować się do zasady „suchego patyczka”.

Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić cytrynowym lukrem.

Pyszna i szybka babka bez miksera 3Pyszna i szybka babka bez miksera – przepis ze starego zeszytu z drobnymi zmianami

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

24 comments

  1. Megly says:

    Babka jak się patrzy! Z pewnością smakuje tak, jak wygląda – czyli wspaniale. Ostatnio babkę jadłam… na Wielkanoc 😀 U mnie w domu to mało popularne ciasto. Pozdrowionka serdeczne! 🙂

    • Magdalena says:

      Dzień dobry, przyznam szczerze że nie próbowałam. Na pewno można dodać np. skórkę pomarańczową kandyzowaną czy kokos. Pozdrawiam

    • Magdalena says:

      Pani Kamo, nie do końca wiem co Pani napisała. Do tej pory nikt nie miał problemu z tym przepisem. Jest naprawdę stary i sprawdzony przez wiele (!) osób (czy to moich znajomych czy też czytelników). Chętnie pomogę, ale proszę mi napisać o co chodzi. Jeśli dobrze rozumiem napisała Pani, że ciasto nie wyrosło. Nie wiem w czym mógł tkwić problem. Ciasto zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia jest różny w zależności od piekarników), w przepisie jest 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Pozostaw odpowiedź Beti Anuluj pisanie odpowiedzi

*