Pyszna babka z kokosem

Pyszna babka z kokosemIdealna do kawy, herbaty, na przyjęcie lub od tak, gdy mamy ochotę na coś słodkiego – pyszna babka z kokosem. To jedno z ciast, które zawsze się udaje i smakuje. Dodatek kokosa powoduje, że babka z każdym dniem staje się coraz bardziej wilgotna. Jeśli nie zjecie ciasta od razu, to polecam je przechowywać pod przykryciem, wówczas będzie jeszcze pyszniejsza. Zapraszam na przepis.

Pyszna babka z kokosem
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 4 całe jajka
  2. 3/4 kostki margaryny
  3. 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  4. 1 szklanka cukru
  5. 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie
  1. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
  2. Do jednej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy na puszystą masę.
  3. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Następnie powoli dodajemy tak przygotowaną mieszankę do słodkiej masy jajecznej, ciągle miksując.
  4. Na koniec wlewamy powoli przestudzoną margarynę.
  5. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej np. mąką keksówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka, stan ciasta sprawdzamy już po 40 minucie pieczenia).
  6. Rada - babkę należy przechowywać pod przykryciem (pojemnik na ciasto), wówczas dzięki zawartości kokosu staje się wilgotna. Dlatego ta babka najlepsza jest następnego dnia, oczywiście o ile wytrzymacie, żeby jej od razu nie zjeść. U mnie jest, to niemożliwe, dlatego piekę przeważnie dwie sztuki.
  7. Smacznego
Notes
  1. * przepis własny, ze starego domowego zeszytu z moimi zmianami
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

One comment

Dodaj komentarz


*