Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsza babka dwukolorowa.

Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsze babka dwukolorowa.Uwielbiam babki. Dla mnie i moich bliskich, to najlepsze ciasto do codziennej kawy lub herbaty. Najczęściej piekę babkę cytrynową lub pyszną babkę w łaty. Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na taką właśnie dwukolorową babkę. Jest puszysta, smaczna i długo zachowuje świeżość (o ile oczywiście nie zostanie od razu zjedzona). Zachęcam, bo taka babka w łaty, to jedno z najłatwiejszych w przygotowaniu ciast. Spróbujcie.

Najłatwiejsze babka dwukolorowaCzyż taka łaciata babka nie wygląda pysznie?

Pyszna babka w łaty.Najłatwiejsze babka dwukolorowa.

Składniki: (na keksówkę o wymiarach 31×12)

  • 5 jajek klasy M
  • 2 i 3/4 łyżki dobrego, ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • aromat pomarańczowy
  • cukier puder po posypania

Zdjęcia ciasta przesłane przez czytelników znajdziecie tutaj (klik)

Przygotowanie:

Do osobnych misek wbijamy białka i żółtka. Białka ubijamy (na wysokich obrotach) na „biały puch” ze szklanką cukru.

Do żółtek dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, kilka kropli aromatu pomarańczowego oraz szklankę oleju. Wszystko razem miksujemy na małych obrotach, aż do połączenia składników (uzyskamy coś w rodzaju „kruszonki”). Następnie wlewamy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników.

Pół masy wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki.* Do drugiej połowy dodajemy kakao, chwilę miksujemy. Tak przygotowaną ciemną warstwę ciasta wylewamy dowolnie na jasne.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Dla pewności można zastosować metodę tzw. „suchego patyczka”.
Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy i obsypujemy cukrem pudrem.

* proporcję ciemnego ciasta do jasnego można delikatnie zmieniać (u mnie dziś przeważa ciemna część)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

18 comments

    • Magdalena says:

      Tak, może Pani piec również w takiej formie. Babka w zależności od formy będzie tylko np. niższa bądź wyższa. Pozdrawiam

  1. Kajona73 says:

    Ta babka również mi wyrosła Masz dobre przepisy Musiałam ją piec godzinę bo po 40 min patyczek był mokry To już druga babka z Twojego przepisu, która mi wyszła Tamta z czekoladą jest jak dla mnie pyszniejsza 🙂 Dziękuję

Skomentuj ania Anuluj pisanie odpowiedzi