Sernik, to jedno z moich ulubionych ciast. Piekę go w najróżniejszych wersjach. Dziś zapraszam Was na niezwykle szybki, aromatyczny i puszysty sernik bez spodu z pomarańczową nutą. U mnie w domu cieszył się ogromną popularnością i … znikł bardzo szybko. Spróbujcie, ten sernik jest naprawdę prosty i pyszny.
Dziękuję Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu za pyszną paczkę. Rodzina i ja kochamy białe sery i wszelkie mleczne wyroby, dlatego tak nas ona ucieszyła. A Wam moi drodzy czytelni serdecznie polecam Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony Wieluń zarówno do wypieków (serników, ciast z serem), jak i śniadań lub obiadów.
- 2 1/2 łyżki skórki pomarańczowej
- 2-3 krople aromatu pomarańczowego
- 1/2 kg sera – polecam ser „Mój ulubiony” Wieluń (gęsty, idealny do serników)
- 125 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 jajka
- 1 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
- do dekoracji: dowolna posypka np. płatki czekoladowe
Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy pokrojone masło, cukier, budyń (proszek) i aromat pomarańczowy. Całość miksujemy na puszystą masę.
Następnie do naszej masy dodajemy łyżka po łyżce ser, miksując na małych obrotach.
Do naszej serowej masy dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy krótko na najmniejszych obrotach.
Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy ją delikatnie z ciastem (łyżką, nie mikserem).
Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie margaryną) i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut (czas uzależniony od piekarnika). Potem zostawiamy sernik jeszcze parę minut w uchylonym piekarniku.
Podajemy np. posypany czekoladowymi płatkami.
Smacznego